Tuřín - kořenová zelenina, která z našeho jídelníčku pomalu vymizela. Je to však velká škoda, protože se jedná o bohatý zdroj vitamínů (především C a betakarotenu) a minerálů (zejména sodíku a draslíku). Výborně působí na trávící ústrojí, čistí krev od kyseliny močové, funguje jako prevence proti osteroporóze a má dobrý vliv na pokožku. Dopřejte si jej v tomto podzimem provoněným salátu.
- 20m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
jogurt bílý, rostlinná alternativa 4 lžíce |
4 lžíce |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ 50 g |
50 g |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Tuřín oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Hrušku nakrájíme na malé kousky nebo také nastrouháme. Přidáme zbytek surovin, vše zamícháme a ochutíme.
Makronutrienty
53%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 382 kJ | 804 kJ |
Kalorická hodnota | 91,3 kcal | 192 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,61 g
1,09 g |
20,2 g
2,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,961 SVJ | 2,02 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,09 g
1,81 g |
10,7 g
3,8 g |
Bílkoviny | 3,43 g | 7,23 g |
Sůl | 0,466 g | 0,981 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů