Podzimní roláda s karamelem a pařížskou šlehačkou

Jednoduchá piškotová roláda, která se neláme...

Podzimní roláda s karamelem a pařížskou šlehačkou

Suroviny pro 10 osob

Čeho Kolik
vaječný bílek 3 kusy
cukr moučka 60 g
vaječný žloutek 2 kusy
hladká mouka pšeničná 40 g
smetana ke šlehání, šlehačka 250 g
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce
ztužovač šlehačky 1 lžička
banány 1 kus
cukr krupice 3 lžíce
smetana ke šlehání, šlehačka 3 lžíce
bílá čokoláda 50 g
brusinky sušené 10 g

Postup přípravy

  1. Bílky šleháme s cukrem do tuhého sněhu, potom přišleháme postupně po jednom žloutky. Nakonec lehce přimícháme prosátou mouku. Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C cca10–15 min. Pláty necháme dobře vychladnout, jdou lehce svinout třeba i druhý den, takže si je můžete klidně připravit i den předem.

  2. Krém: Smetanu šlehejte se ztužovačem téměř do zhoustnutí. Chvíli před došleháním přisypte kakao a došlehejte dotuha. Vznikne jednoduchá pařížská šlehačka. 3/4 krému potřete vychladlý plát a na kraj položte rozřízlý oloupaný banán. Roládu smotejte a nechejte v chladnu odpočinout.

    Krém: Smetanu šlehejte se ztužovačem téměř do zhoustnutí. Chvíli před došleháním přisypte kakao a došlehejte dotuha. Vznikne jednoduchá pařížská šlehačka. 3/4 krému potřete vychladlý plát a na kraj položte rozřízlý oloupaný banán. Roládu smotejte a nechejte v chladnu odpočinout.

  3. V rendlíku rozpusťte krupicový cukr na karamel, poté přilijte smetanu a vymíchejte v hladký krém (pokud by byl tuhý, přilijte smetanu, pokud by byl řídký, nechte chvíli vyvařit). Karamelovou polevou pocákejte povrch rolády, aby vznikl efekt stékání. Nechejte chvíli vychladnout.

  4. Zbylou pařížskou šlehačkou naplťe zdobicí sáček a na povrchu rolády přes karamel nastříkejte ozdobný pás. Dozdobte kousky bílé čokolády a brusinkami. Dobrou chuť.

    Zbylou pařížskou šlehačkou naplťe zdobicí sáček a na povrchu rolády přes karamel nastříkejte ozdobný pás. Dozdobte kousky bílé čokolády a brusinkami. Dobrou chuť.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů