Podzimní roláda s karamelem a pařížskou šlehačkou
Jednoduchá piškotová roláda, která se neláme...
- 45m
- 10 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vaječný bílek | 3 kusy |
cukr moučka | 60 g |
vaječný žloutek | 2 kusy |
hladká mouka pšeničná | 40 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 g |
kakaový prášek, holandské kakao | 2 lžíce |
ztužovač šlehačky | 1 lžička |
banány | 1 kus |
cukr krupice | 3 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka | 3 lžíce |
bílá čokoláda | 50 g |
brusinky sušené | 10 g |
Postup přípravy
-
Bílky šleháme s cukrem do tuhého sněhu, potom přišleháme postupně po jednom žloutky. Nakonec lehce přimícháme prosátou mouku. Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C cca10–15 min. Pláty necháme dobře vychladnout, jdou lehce svinout třeba i druhý den, takže si je můžete klidně připravit i den předem.
-
Krém: Smetanu šlehejte se ztužovačem téměř do zhoustnutí. Chvíli před došleháním přisypte kakao a došlehejte dotuha. Vznikne jednoduchá pařížská šlehačka. 3/4 krému potřete vychladlý plát a na kraj položte rozřízlý oloupaný banán. Roládu smotejte a nechejte v chladnu odpočinout.
-
V rendlíku rozpusťte krupicový cukr na karamel, poté přilijte smetanu a vymíchejte v hladký krém (pokud by byl tuhý, přilijte smetanu, pokud by byl řídký, nechte chvíli vyvařit). Karamelovou polevou pocákejte povrch rolády, aby vznikl efekt stékání. Nechejte chvíli vychladnout.
-
Zbylou pařížskou šlehačkou naplťe zdobicí sáček a na povrchu rolády přes karamel nastříkejte ozdobný pás. Dozdobte kousky bílé čokolády a brusinkami. Dobrou chuť.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů