Jednoduchá piškotová roláda, která se neláme...
- 45m
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
60 g |
60 g |
2 kusy |
2 kusy |
40 g |
40 g |
Náplň | |
250 g |
250 g |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
Na ozdobu | |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
50 g |
50 g |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Bílky šleháme s cukrem do tuhého sněhu, potom přišleháme postupně po jednom žloutky. Nakonec lehce přimícháme prosátou mouku.
Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C cca10–15 min.
Pláty necháme dobře vychladnout, jdou lehce svinout třeba i druhý den, takže si je můžete klidně připravit i den předem.
-
Krém: Smetanu šlehejte se ztužovačem téměř do zhoustnutí. Chvíli před došleháním přisypte kakao a došlehejte dotuha. Vznikne jednoduchá pařížská šlehačka. 3/4 krému potřete vychladlý plát a na kraj položte rozřízlý oloupaný banán. Roládu smotejte a nechejte v chladnu odpočinout.
-
V rendlíku rozpusťte krupicový cukr na karamel, poté přilijte smetanu a vymíchejte v hladký krém (pokud by byl tuhý, přilijte smetanu, pokud by byl řídký, nechte chvíli vyvařit). Karamelovou polevou pocákejte povrch rolády, aby vznikl efekt stékání. Nechejte chvíli vychladnout.
-
Zbylou pařížskou šlehačkou naplťe zdobicí sáček a na povrchu rolády přes karamel nastříkejte ozdobný pás. Dozdobte kousky bílé čokolády a brusinkami. Dobrou chuť.
Makronutrienty
57%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 146 kJ | 876 kJ |
Kalorická hodnota | 274 kcal | 209 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,7 g
20,6 g |
21,9 g
15,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,87 SVJ | 2,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,8 g
9,91 g |
12,9 g
7,58 g |
Bílkoviny | 4,99 g | 3,81 g |
Sůl | 0,106 g | 0,081 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů