Podzimní krémová zeleninová polévka s tymiánem
Výborná, hřejivá podzimní polévka. A pokud potřebujete jako já extra zahřát, ozdobte si ji několika kousky chilli.
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
mrkev | 2 kusy |
petržel kořenová | 1 kus |
celer řapíkatý | 6 stonků |
vývar z kostí domácí | 500 ml |
sůl | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
kokosové mléko | 100 ml |
kachní sádlo | 2 lžíce |
česnek | 2 stroužky |
zakysaná smetana | 120 g |
tymián čerstvý | 2 snítky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
mandle lupínky | 4 lžičky |
chilli lusky celé | 1 kus |
Postup přípravy
-
Zeleninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na sádle. Já nejraději používám vypečený tuk z husy, kachny nebo kuřete:) Zalijeme vývarem a uvaříme do měkka. Poté rozmixujme tyčovým mixérem. Přidáme kokosové mléko a případně trochu naředíme.
-
Zakysanou smetanu smícháme se solí a pepřem. Ze snítek strhneme tymiánové lupínky a přidáme je do omáčky.
-
Polévku servírujeme ozdobenou krémem ze zakysané smetany a místo krutonků posypanou trochou mandliček.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů