Podzimní dort - LC

Laduš

Vláčný a voňavý low carb dort, kde se pojí úžasné kombinace chutí a vůní dýně, skořice, zázvoru, pomeranče, ořechů a čokolády. :)

Podzimní dort - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 4 kusy
erythritol, sukrin 50 g
sůl 1 špetka
dýňové pyré 200 g
máslo čerstvé 100 g
pomerančová kůra 1 lžíce
šťáva pomerančová čerstvá 0,5 kusu
zázvor sušený mletý 1 lžička
skořice mletá 1 lžička
mandlová mouka 100 g
ořechy vlašské mleté 50 g
mouka kokosová 30 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
smetana ke šlehání, šlehačka 200 g
erythritol, sukrin 2 lžičky
čokoláda hořká, 70 - 85% 40 g
smetana ke šlehání, šlehačka 200 g
erythritol, sukrin 2 lžičky
tvaroh měkký tučný 250 g
čokoláda hořká, 70 - 85% 40 g
erythritol, sukrin 4 lžičky
máslo čerstvé 1 lžíce
smetana ke šlehání, šlehačka 60 g
ořechy vlašské 20 g

Postup přípravy

  1. Den předem jsem v kastrolku zahřála smetanu s erythritolem a rozpustila v ní nalámanou čokoládu. Po vychladnutí jsem dala do ledničky na noc. Na druhý den jsme si nejdříve připravila dýňové pyré. Dýni jsem zbavila vnitřku se semínky a i se slupkou nakrájela na kostky, které jsem uvařila doměkka. Pak jsem vodu scedila a dýni rozmixovala tyčovým mixérem. Pyré jsem nechala vychladnout.

  2. Připravila jsem si všechny ostatní ingredience na korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 24 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem zašlehala máslo, pomerančovou šťávu a kůru a dýňové pyré. Nakonec jsem postupně přidávala smíchané suché ingredience. Husté těsto jsem přendala do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 40 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.

  3. Připravila jsem si krém. Tvaroh jsem osladila erythritolem, promíchala a přidala šlehačku. Vyndala jsem z ledničky misku s čokoládovou smetanou a vyšlehala jsem ji.

  4. Rozevřela jsem formu, ze dna korpusu jsem sloupla pečící papír a korpus jsem obrátila a položila na talíř. Rozřízla jsem jej a horní polovinu dala stranou. Spodní část korpusu jsem uzavřela do obruče. Natřela jsem polovinou čokoládové šlehačky a pak polovinou krému. Přiklopila jsem horním dílem korpusu. Natřela jsem zbytkem čokoládové šlehačky a zbytkem krému. Povrch jsem uhladila. Dala jsem na nějakou dobu do ledničky.

  5. Připravila jsem si čokoládovou polevu tak, že jsem v kastrolku zahřála smetanu s erythritolem a máslem, pak jsem přidala nalámanou čokoládu a odstavila z ohně. Míchala jsem, dokud nevznikla krásně hladká hmota. Polevu jsem nechala trochu vychladnout. Potom jsem ji nalila na povrch dortu. Ozdobila jsem nasekanými ořechy a nechala zaležet v ledničce přes noc.

  6. Poznámka: čokoládová šlehačka tam pod krémem není téměř vidět. Pro lepší efekt by bylo tedy lepší ji udělat ze dvou šlehaček. A nebo dort vevnitř pomazat jenom tou čokoládovou šlehačkou a bílý krém jen nahoru a na něj pak polevu.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů