Podzimní dort - LC
Vláčný a voňavý low carb dort, kde se pojí úžasné kombinace chutí a vůní dýně, skořice, zázvoru, pomeranče, ořechů a čokolády. :)
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
- Americké
- Dorty
- Evropská
- Halloween
- Historické
- Jedlé dárky
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Pečení
- Primal
- Snídaně
- Vaření
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 4 kusy |
erythritol, sukrin | 50 g |
sůl | 1 špetka |
dýňové pyré | 200 g |
máslo čerstvé | 100 g |
pomerančová kůra | 1 lžíce |
šťáva pomerančová čerstvá | 0,5 kusu |
zázvor sušený mletý | 1 lžička |
skořice mletá | 1 lžička |
mandlová mouka | 100 g |
ořechy vlašské mleté | 50 g |
mouka kokosová | 30 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 g |
erythritol, sukrin | 2 lžičky |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 40 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 g |
erythritol, sukrin | 2 lžičky |
tvaroh měkký tučný | 250 g |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 40 g |
erythritol, sukrin | 4 lžičky |
máslo čerstvé | 1 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka | 60 g |
ořechy vlašské | 20 g |
Postup přípravy
-
Den předem jsem v kastrolku zahřála smetanu s erythritolem a rozpustila v ní nalámanou čokoládu. Po vychladnutí jsem dala do ledničky na noc. Na druhý den jsme si nejdříve připravila dýňové pyré. Dýni jsem zbavila vnitřku se semínky a i se slupkou nakrájela na kostky, které jsem uvařila doměkka. Pak jsem vodu scedila a dýni rozmixovala tyčovým mixérem. Pyré jsem nechala vychladnout.
-
Připravila jsem si všechny ostatní ingredience na korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 24 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem zašlehala máslo, pomerančovou šťávu a kůru a dýňové pyré. Nakonec jsem postupně přidávala smíchané suché ingredience. Husté těsto jsem přendala do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 40 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Připravila jsem si krém. Tvaroh jsem osladila erythritolem, promíchala a přidala šlehačku. Vyndala jsem z ledničky misku s čokoládovou smetanou a vyšlehala jsem ji.
-
Rozevřela jsem formu, ze dna korpusu jsem sloupla pečící papír a korpus jsem obrátila a položila na talíř. Rozřízla jsem jej a horní polovinu dala stranou. Spodní část korpusu jsem uzavřela do obruče. Natřela jsem polovinou čokoládové šlehačky a pak polovinou krému. Přiklopila jsem horním dílem korpusu. Natřela jsem zbytkem čokoládové šlehačky a zbytkem krému. Povrch jsem uhladila. Dala jsem na nějakou dobu do ledničky.
-
Připravila jsem si čokoládovou polevu tak, že jsem v kastrolku zahřála smetanu s erythritolem a máslem, pak jsem přidala nalámanou čokoládu a odstavila z ohně. Míchala jsem, dokud nevznikla krásně hladká hmota. Polevu jsem nechala trochu vychladnout. Potom jsem ji nalila na povrch dortu. Ozdobila jsem nasekanými ořechy a nechala zaležet v ledničce přes noc.
-
Poznámka: čokoládová šlehačka tam pod krémem není téměř vidět. Pro lepší efekt by bylo tedy lepší ji udělat ze dvou šlehaček. A nebo dort vevnitř pomazat jenom tou čokoládovou šlehačkou a bílý krém jen nahoru a na něj pak polevu.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů