U některých jídel by si člověk i řekl, že je přece nejde udělat zdravější a zároveň zachovat jejich chuť. Ale proč se nepokusit? Já s dcerou jsme si na výsledku rozhodně pochutnaly.
- 30m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
šunka, (kvalitní výběrová nebo nejvyšší jakosti) 200 g |
200 g |
neslazené (bez cukru i sladidel) 90 g |
90 g |
90 g |
90 g |
25 g |
25 g |
125 g |
125 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
nebo podobná neslazená ostrá bez konzervantů 2 lžičky |
2 lžičky |
6 špetek |
6 špetek |
6 špetek |
6 špetek |
Postup přípravy
-
Uvařte hrášek doměkka. Poté ho sceďte, propláchněte studenou vodou a nechejte opakat.
-
Šunku a kyselé okurky nakrájejte na nudličky, cibuli na hodně jemno.
-
Smíchejte zakysanou smetanu, olivový olej, jablečný ocet, hořčici, sůl a pepř.
-
Promíchejte všechny suroviny dohromady a podle chuti ještě dosolte a dopepřete. Salát podávejte studený například s mandlovým toastem, nebo ho použijte jako pomazánku na chlebíčky.
Makronutrienty
18%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 971 kJ | 1 911 kJ |
Kalorická hodnota | 232 kcal | 457 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,9 g
2,26 g |
11,6 g
4,46 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,59 SVJ | 1,16 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,7 g
3,14 g |
38,9 g
6,17 g |
Bílkoviny | 7,9 g | 15,5 g |
Sůl | 2,65 g | 5,22 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů