Ploché kuře (Crapaudine) s pečenými cibulemi, brambory a jablky

isindy

Ploché kuře (Crapaudine) s pečenými cibulemi, brambory a jablky

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
kuře celé 1 kus
cibule červená 2 g
brambory konzumní pozdní 4 kusy
jablka 2 kusy
česnek 2 paličky
bobkový list celý sušený 1 list
máslo 100 g
sůl 1 špetka
kořenicí směs na kuře 0,5 lžičky
cibule 2 kusy

Postup přípravy

  1. Kuře omyjeme, vyřízneme mu páteř a odstraníme špičky křídel.

  2. Obrátíme ho a dlaněmi prudce přitiskneme k podložce. Tím zlomíme prsní kost a můžeme kuře naplocho rozprostřít.

  3. V kůži mezi stehnem a prsní kostí uděláme dva otvory a protáhneme jimi konečky nohou. Kuře zpevníme špízovými jehlami (viz foto). Kuře potřeme z obou stran rozpuštěným máslem, osolíme a hustě posypeme kořenící směsí.

    V kůži mezi stehnem a prsní kostí uděláme dva otvory a protáhneme jimi konečky nohou. Kuře zpevníme špízovými jehlami (viz foto). Kuře potřeme z obou stran rozpuštěným máslem, osolíme a hustě posypeme kořenící směsí.

  4. Ze zbytku másla a koření umícháme marinádu, kterou budeme maso potírat během pečení.

  5. Brambory umyjeme, rozkrojíme na poloviny a položíme do suchého pekáče řezem vzhůru.

  6. Neoloupané červené a žluté cibule a jablka rozčtvrtíme nebo rozpůlíme, česnekovým paličkám uřízneme asi půl centimetru z vrchní části a vše přidáme k bramborám. Vše osolíme a posypeme bobkovým listem nebo bylinkami.

  7. Kuře položíme na rošt a vložíme do trouby rozpálené na 200°C. Pod rošt umístíme pekáč s přílohou, na kterou bude kapat šťáva z masa. Pečeme asi hodinu či hodinu a půl a občas potřeme kuře zbylou marinádou.

  8. Kuře s přílohami naservírujeme na jeden tác (nebo necháme v pekáči) a umístíme doprostřed stolu. Každý se obslouží sám... Upečený česnek si každý strávník sám vymačkává, osolí a potírá si s ním brambory.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů