Ploché kuře (Crapaudine) s pečenými cibulemi, brambory a jablky
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
- 1h:45m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 kus |
1 kus |
2 g |
2 g |
4 kusy |
4 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 paličky |
2 paličky |
1 list |
1 list |
100 g |
100 g |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 kusy |
2 kusy |
Postup přípravy
-
Kuře omyjeme, vyřízneme mu páteř a odstraníme špičky křídel.
-
Obrátíme ho a dlaněmi prudce přitiskneme k podložce. Tím zlomíme prsní kost a můžeme kuře naplocho rozprostřít.
-
V kůži mezi stehnem a prsní kostí uděláme dva otvory a protáhneme jimi konečky nohou. Kuře zpevníme špízovými jehlami (viz foto). Kuře potřeme z obou stran rozpuštěným máslem, osolíme a hustě posypeme kořenící směsí.
-
Ze zbytku másla a koření umícháme marinádu, kterou budeme maso potírat během pečení.
-
Brambory umyjeme, rozkrojíme na poloviny a položíme do suchého pekáče řezem vzhůru.
-
Neoloupané červené a žluté cibule a jablka rozčtvrtíme nebo rozpůlíme, česnekovým paličkám uřízneme asi půl centimetru z vrchní části a vše přidáme k bramborám. Vše osolíme a posypeme bobkovým listem nebo bylinkami.
-
Kuře položíme na rošt a vložíme do trouby rozpálené na 200°C. Pod rošt umístíme pekáč s přílohou, na kterou bude kapat šťáva z masa. Pečeme asi hodinu či hodinu a půl a občas potřeme kuře zbylou marinádou.
-
Kuře s přílohami naservírujeme na jeden tác (nebo necháme v pekáči) a umístíme doprostřed stolu. Každý se obslouží sám... Upečený česnek si každý strávník sám vymačkává, osolí a potírá si s ním brambory.
Makronutrienty
29%
45%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 560 kJ | 3 197 kJ |
Kalorická hodnota | 134 kcal | 764 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,52 g
0,71 g |
42,9 g
4,05 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,752 SVJ | 4,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,82 g
3,22 g |
38,9 g
18,4 g |
Bílkoviny | 11,5 g | 65,8 g |
Sůl | 0,193 g | 1,1 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů