Plněné papriky jsou klasika, která neomrzí. Minimálně jednou do roka si tohle jídlo doma musíme udělat. Jedná se o lehce pozměněnou verzi klasických plněných paprik, úprava v troubě je z mého pohledu chutnější. Je to také jedno z mála jídel, které připravuji se sójovým masem. Sójový granulát připravuji jinak, než je doporučený postup přípravy od výrobce. Granulát nevařím, vysypu ho na cibulku a nechám podusit.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Papriky | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
3 lžičky |
3 lžičky |
100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
5 zrnek |
5 zrnek |
Postup přípravy
-
Papriky opláchneme, odřízneme vrchní část a semínka vydlabeme. Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibulku, zapražíme papriku spolu se sójovým granulátem. Promícháme, přidáme trochu vody a dusíme. Pokud je granulát už měkký, přidáme uvařenou rýži a dochutíme pepřem, solí a případně zeleninovým bujónem. Papriky naplníme směsí, naskládáme do olejem vymazaného pekáčku a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů, cca 20 minut.
-
Do hrnce vyklopíme rajský protlak, který rozředíme s vodou, přidáme bobkové listy, nové koření a přivedeme k varu. Pokud máte rádi rajskou omáčku lehce nasládlou, přidáme ještě lžičku oblíbeného sladidla nebo cukru.
-
Hotovou omáčku nalijeme do pekáčku k paprikám a necháme ještě cca 10 minut péct. Podáváme s rýží nebo s celozrnným knedlíkem. Dobrou chuť!
Makronutrienty
65%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 569 kJ | 1 139 kJ |
Kalorická hodnota | 136 kcal | 272 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
20,8 g
1,75 g |
41,6 g
3,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,08 SVJ | 4,16 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,3 g
0,257 g |
6,6 g
0,514 g |
Bílkoviny | 7,73 g | 15,5 g |
Sůl | 0,809 g | 1,62 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů