Nebojte se dát místo masa do paprik seitan (rostlinná bílkovina) a ozdravit tak svůj jídelníček. Papriky strávníkům chutnaly a ani nepoznali, že nejedí maso.
- 1h:30m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Plněné papriky | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
300 g |
300 g |
1 kus |
1 kus |
2 stroužky |
2 stroužky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
120 g |
120 g |
Omáčka | |
3 kusy |
3 kusy |
5 kuliček |
5 kuliček |
4 kusy |
4 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
50 g |
50 g |
500 g |
500 g |
400 ml |
400 ml |
Postup přípravy
-
Nejprve uvaříme čirok. Čirok propláchneme a vaříme ve vodě v poměru 1:3 cca 40 minut. V pánvi orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nahrubo nakrájený seitan a chvilku restujeme. Osolíme, opepříme a smícháme s uvařeným čirokem (lze použít i vařenou rýži). Směsí plníme omyté a vydlabané papriky. Mně se nechtělo papriky plnit a tak jsem je rozkrojila a naplnila půlky. Papriky jsem rozložíme do pekáčku a zalijeme omáčkou.
-
Omáčka - v hrnci orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme cukr, koření, rajský protlak, chvilku restujeme. Přidáme rajčatové pyré, vývar, krátce provaříme a dochutíme.
-
Papriky zapékáme v nezakrytém pekáčku cca 40minut při teplotě 180 stupňů. A můžeme podávat. Dobrou chuť.
Makronutrienty
64%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 402 kJ | 2 389 kJ |
Kalorická hodnota | 96 kcal | 571 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,2 g
1,38 g |
84,7 g
8,24 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,42 SVJ | 8,47 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,51 g
0,158 g |
14,9 g
0,94 g |
Bílkoviny | 5,6 g | 33,3 g |
Sůl | 0,451 g | 2,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů