Červená řepa se dá využít v lowcarb kuchyni mnoha způsoby. Od pomazánek a salátů až po dorty nebo přílohy či jako pečivo. Přestože ji tepelně upravíme i tak v ní zůstane zachováno velké množství důležitých vitaminů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků.
- 20m
- 20 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
sýr parmazánového typu, strouhaný 100 g |
100 g |
30 g |
30 g |
20 g |
20 g |
50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Červenou řepu rozsekáme v sekáčku a postupně přidáme ostatní suroviny.
Na plechu s pečícím papírem tvarujeme placičky. Pomohla jsem si kulatou formičkou, tím jsem docílila, že jsou placičky stejné velikosti.
-
Připravené placičky můžeme posypat parmazánem. Pečeme na 180 °C cca 10 minut, placičky otočíme a ještě 5 minut dopečeme.
-
Líbil se mi kontrast červené barvy a bílých sezamových a slunečnicových semínek.
Placičky můžeme jíst samotné. Já jsem si je vylepšila pomazánkou z Lučiny.
Makronutrienty
30%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 887 kJ | 225 kJ |
Kalorická hodnota | 212 kcal | 53,7 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,9 g
4,38 g |
2,75 g
1,11 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,09 SVJ | 0,275 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13 g
4,07 g |
3,29 g
1,03 g |
Bílkoviny | 12,8 g | 3,24 g |
Sůl | 0,73 g | 0,185 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů