Pivní preclíky či tyčinky ze směsi na chléb třeba s teffem - bez lepku, mléka a vaj. bílku
Dnes trocha toho slaného... velké preclíky či tyčky z chlebové směsi, můžete podávat samostatně nebo k polévkám jako hlavní jídlo apod. Doladit můžete posekanou slaninou, různými semínky apod. Více slaného v mé hlavě a zatím v obou kuchařkách....
- 1h:40m
- 10 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
sypká směs na chléb bez lepku | 450 g |
sádlo | 120 g |
pivo světlé | 300 g |
droždí sušené | 7 g |
žloutky | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
kmín drcený | 0,5 lžičky |
žloutky | 2 kusy |
voda vlažná | 3 lžíce |
sůl hrubá | 10 g |
mák | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Moučnou směs promícháme s droždím, přidáme pivo, rozpuštěný tuk. Vytvoříme lepivé těsto, které necháme v teple odpočinout cca 1 hodinu nejlépe v míse s poklopem.
-
Troubu nahřejeme na 200 °C. Vál podsypeme zbytkem chlebové mouky. Z těsta rukou odebíráme hrudky těsta velikosti mandarinky a na pomoučené ploše vyválíme hádka, ze kterého tvarujeme preclíky nebo nasekáme stejně dlouhé tyčinky. Potřeme žloutky rozmíchanými s teplou vodou, posypeme solí a mákem nebo kmínem.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20-25 minut do zlatohněda. Po upečení necháme vychladnout na mřížce. Tip: Pokud nemůžete ani žloutek, přidejte polévkovou lžíci psyllia a lžíci chia semínek namočených ve dvou lžících vody až vytvoří gel. Podle chuti můžete přidat kari koření či jinou směs do těsta.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů