Pivní preclíky či tyčinky ze směsi na chléb třeba s teffem - bez lepku, mléka a vaj. bílku

Radka

Dnes trocha toho slaného... velké preclíky či tyčky z chlebové směsi, můžete podávat samostatně nebo k polévkám jako hlavní jídlo apod. Doladit můžete posekanou slaninou, různými semínky apod. Více slaného v mé hlavě a zatím v obou kuchařkách....

Pivní preclíky či tyčinky ze směsi na chléb třeba s teffem - bez lepku, mléka a vaj. bílku

Suroviny pro 10 osob

Čeho Kolik
sypká směs na chléb bez lepku 450 g
sádlo 120 g
pivo světlé 300 g
droždí sušené 7 g
žloutky 1 kus
sůl 1 lžička
kmín drcený 0,5 lžičky
žloutky 2 kusy
voda vlažná 3 lžíce
sůl hrubá 10 g
mák 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Moučnou směs promícháme s droždím, přidáme pivo, rozpuštěný tuk. Vytvoříme lepivé těsto, které necháme v teple odpočinout cca 1 hodinu nejlépe v míse s poklopem.

  2. Troubu nahřejeme na 200 °C. Vál podsypeme zbytkem chlebové mouky. Z těsta rukou odebíráme hrudky těsta velikosti mandarinky a na pomoučené ploše vyválíme hádka, ze kterého tvarujeme preclíky nebo nasekáme stejně dlouhé tyčinky. Potřeme žloutky rozmíchanými s teplou vodou, posypeme solí a mákem nebo kmínem.

  3. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20-25 minut do zlatohněda. Po upečení necháme vychladnout na mřížce. Tip: Pokud nemůžete ani žloutek, přidejte polévkovou lžíci psyllia a lžíci chia semínek namočených ve dvou lžících vody až vytvoří gel. Podle chuti můžete přidat kari koření či jinou směs do těsta.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů