Nejlepší guláš, jaký jsem kdy jedla, uměl můj tchán. Říkal, že tajemství je v cibuli. Žádná ženská prý nevydrží ten pohled do kastrolu, kde cibule dosahuje tmavohnědého odstínu a od vznícení ji dělí asi tak dvě vteřiny.
Je to fakt, nemám na to nervy...
- 4h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Guláš | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 kusy |
3 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
300 g |
300 g |
200 ml |
200 ml |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 špetky |
2 špetky |
4 kusy |
4 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Cca 1kg hovězího masa (měla jsem nožinu z mladého býčka, na velké kostky), hladká mouka, olej, 3 větší cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 300ml světlého piva (dala jsem plzeňskou dvanáctku), hovězí vývar, sůl, mletý černý pepř, 4 chilli papričky (nadrobno), 2 lžíce sušené majoránky.
-
Maso obalíme v hladké mouce, zprudka po částech orestujeme na oleji a vložíme do "pomaláčku". Do výpeku poté vsypeme cibuli a restujeme pěkně do hněda, přisypeme mletou papriku, přidáme protlak, oboje zarestujeme, zalijeme trochou vývaru a necháme chvilku "odvařit".
-
Vše vlijeme do hrnce na maso, přidáme česnek, chilli papričky, sůl a mletý pepř, přilijeme pivo a dolijeme vývarem, aby bylo maso ponořené. Uzavřeme a vaříme doměkka cca 3 hodinky na vyšší stupeň.
-
Pak vsypeme majoránku, dochutíme solí a pepřem, případně dle hustoty můžeme ještě zaprášit trochou hladké moukou a poté chvíli povařit.
Makronutrienty
21%
55%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 480 kJ | 943 kJ |
Kalorická hodnota | 115 kcal | 225 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,5 g
4,33 g |
8,85 g
8,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,45 SVJ | 0,885 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,05 g
9,41 g |
9,93 g
18,5 g |
Bílkoviny | 11,8 g | 23,2 g |
Sůl | 0,674 g | 1,32 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů