Pistáciový dort s čokoládovým máslovým krémem

Kateřina Gallinová

Když je přání na dort, ale jeden člen rodiny hlasuje pro pistáciový a druhý pro čokoládový, proč neupéct takový, který zahrnuje obě chutě? Jen nesmí být čokolády moc, aby nepřerazila chuť pistácií.

Pistáciový dort s čokoládovým máslovým krémem

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vejce slepičí střední, m 6 kusů
erythritol, sukrin 80 g
pistácie nesolené 160 g
mouka kokosová 30 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
sůl 1 špetka
kokosové mléko 50 g
máslo 200 g
čokoláda hořká, 80 - 90% 100 g
erythritol, sukrin 40 g
sůl 1 špetka
pistácie nesolené 40 g

Postup přípravy

  1. Vejce rozklepejte a oddělte žloutky od bílků, bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh a žloutky se sladidlem do pěny.

  2. Na žloutkovou pěnu navrch přidejte sníh a na něj směs mletých pistácií, kokosové mouky a prášku do pečiva. Vše jemně promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, a těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem.

  3. Piškot pečte v troubě vyhřáté na 160 °C přibližně 60 minut, hotový by se neměl lepit na zapíchnutou špejli. Po úplném vychladnutí odlepte z piškotu pečicí papír a v polovině výšky ho rozdělte na dva pláty.

  4. Mírným zahříváním v kokosovém "mléce" rozpusťte čokoládu, nevařte, snažte se použít co nejnižší teplotu. Poté do rozpuštěné čokolády postupně zašlehejte máslo a dle chuti sladidlo.

  5. Jeden pistáciový piškotový plát potřete přibližně třetinou krému, na vrstvu krému položte druhý plát piškotu a horní stranu dortu a zlehka i jeho boky potřete zbylým krémem a vršek posypejte nasekanými pistáciemi. Poté dort uložte do chladničky, aby krém zpevnil.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů