Pistáciový dort s čokoládovým máslovým krémem
Když je přání na dort, ale jeden člen rodiny hlasuje pro pistáciový a druhý pro čokoládový, proč neupéct takový, který zahrnuje obě chutě? Jen nesmí být čokolády moc, aby nepřerazila chuť pistácií.
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
- Americké
- Evropská
- Lchf, low carb
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Primal
- Slavnostní tabule
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vejce slepičí střední, m | 6 kusů |
erythritol, sukrin | 80 g |
pistácie nesolené | 160 g |
mouka kokosová | 30 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
sůl | 1 špetka |
kokosové mléko | 50 g |
máslo | 200 g |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 100 g |
erythritol, sukrin | 40 g |
sůl | 1 špetka |
pistácie nesolené | 40 g |
Postup přípravy
-
Vejce rozklepejte a oddělte žloutky od bílků, bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh a žloutky se sladidlem do pěny.
-
Na žloutkovou pěnu navrch přidejte sníh a na něj směs mletých pistácií, kokosové mouky a prášku do pečiva. Vše jemně promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, a těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem.
-
Piškot pečte v troubě vyhřáté na 160 °C přibližně 60 minut, hotový by se neměl lepit na zapíchnutou špejli. Po úplném vychladnutí odlepte z piškotu pečicí papír a v polovině výšky ho rozdělte na dva pláty.
-
Mírným zahříváním v kokosovém "mléce" rozpusťte čokoládu, nevařte, snažte se použít co nejnižší teplotu. Poté do rozpuštěné čokolády postupně zašlehejte máslo a dle chuti sladidlo.
-
Jeden pistáciový piškotový plát potřete přibližně třetinou krému, na vrstvu krému položte druhý plát piškotu a horní stranu dortu a zlehka i jeho boky potřete zbylým krémem a vršek posypejte nasekanými pistáciemi. Poté dort uložte do chladničky, aby krém zpevnil.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů