
Když je přání na dort, ale jeden člen rodiny hlasuje pro pistáciový a druhý pro čokoládový, proč neupéct takový, který zahrnuje obě chutě? Jen nesmí být čokolády moc, aby nepřerazila chuť pistácií.
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
rozmixovaný na moučku 80 g |
80 g |
jemně mleté 160 g |
160 g |
30 g |
30 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Krém | |
bez aditiv 50 g |
50 g |
změklé 200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
rozmixovaný na moučku 40 g |
40 g |
1 špetka |
1 špetka |
Na ozdobu | |
nasekané 40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
Vejce rozklepejte a oddělte žloutky od bílků, bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh a žloutky se sladidlem do pěny.
-
Na žloutkovou pěnu navrch přidejte sníh a na něj směs mletých pistácií, kokosové mouky a prášku do pečiva. Vše jemně promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, a těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem.
-
Piškot pečte v troubě vyhřáté na 160 °C přibližně 60 minut, hotový by se neměl lepit na zapíchnutou špejli. Po úplném vychladnutí odlepte z piškotu pečicí papír a v polovině výšky ho rozdělte na dva pláty.
-
Mírným zahříváním v kokosovém "mléce" rozpusťte čokoládu, nevařte, snažte se použít co nejnižší teplotu. Poté do rozpuštěné čokolády postupně zašlehejte máslo a dle chuti sladidlo.
-
Jeden pistáciový piškotový plát potřete přibližně třetinou krému, na vrstvu krému položte druhý plát piškotu a horní stranu dortu a zlehka i jeho boky potřete zbylým krémem a vršek posypejte nasekanými pistáciemi. Poté dort uložte do chladničky, aby krém zpevnil.
Makronutrienty
25%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 587 kJ | 1 373 kJ |
Kalorická hodnota | 379 kcal | 328 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,4 g
3,94 g |
12,4 g
3,41 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,44 SVJ | 1,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
33,7 g
15,9 g |
29,2 g
13,7 g |
Bílkoviny | 9,36 g | 8,1 g |
Sůl | 0,5 g | 0,432 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů