Pistácie můžete nahradit jinými oříšky, kdo to moc neřeší, tak buráky budou super a z nich i máslo s čokoládou třeba.
Aromata můžete úplně vynechat, ale dodají tomu šmrnc. Pokud je používáte, tak třeba taková griotka je za mě nejlepší a zase pozmění chuť :) Lze si s tímhodně vyhrát.
ghíí jde nahradit máslem, ale ghíí lépe zatuhne a finální nízkosacharidový dezert bude lépe držet.
@veseleavokado
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Karamelová vrstva | |
---|---|
90 g |
90 g |
70 ml |
70 ml |
1 lžička |
1 lžička |
nebo karamel 1 lžička |
1 lžička |
100 g |
100 g |
Kešu vrstva | |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
50 ml |
50 ml |
1 lžička |
1 lžička |
Čokoláda | |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Pistácie si nasekáme na větší kousky.
Karamel: Máslo se sladidlem zahříváme v hrnci na střední teplotě, až získá oříškovou barvu. Přidáme
smetanu a redukujeme do požadované hustoty 5 – 10 minut.
Je-li karamel příliš tuhý, naředíme ho smetanou.
Pokud se nám oddělí tuk od bílkoviny, znovu přivedeme k varu, přidáme smetanu a znovu redukujeme.
Do takto připraveného karamelu zamícháme připravené pistácie a nalijeme do zvolených formiček. Dáme do mrazáku zatuhnout.
-
2. vrstva: Všechny suroviny smícháme a zahřejeme na nízkou teplotu v hrnci nebo ve vodní lázni.
Nalijeme do formiček na připravenou 1. vrstvu a vrátíme do mrazničky přibližně na hodinu. Vše musí jít z formiček vyndat, pokud se lepí, ještě necháme mrazit.
-
Čokoládu nejlépe temperujeme, aby se nepouštěla v ruce a byla krásně lesklá.
Fotonávod jsem ještě nevytvořila, tak přikládám odkaz a na youtube najdete i videa https://www.chocolate-school.cz/novinky/7
Samozřejmě to lze vynechat, jen se bude pouštět a nebude ot ono.
Poslední krok je tyčinky v čokoládě obalit (politím nebo namočením) a ozdobit dle fantazie. Doporučuji obalovat zmrzlé.
Makronutrienty
29%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 366 kJ | 1 483 kJ |
Kalorická hodnota | 565 kcal | 355 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24,3 g
9,01 g |
15,2 g
5,65 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,43 SVJ | 1,52 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
48,9 g
22,2 g |
30,7 g
13,9 g |
Bílkoviny | 9,84 g | 6,17 g |
Sůl | 0,038 g | 0,024 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů