Tenhle recept je zřejmě starý jako piškoty samy:) jedná se o recept naší prababičky. Je to bezesporu nejlepší, nejlehčí a nejsnadnější dort, co znám - a to vše bez pečení. Chybu s ním určitě neuděláte:) milují ho všichni:)
- 1h
- 16 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Na korpus: | |
---|---|
750 g |
750 g |
puding s příchutí vanilky, prášek 2 kusy |
2 kusy |
1,2 litrů |
1,2 litrů |
2 dl |
2 dl |
0,5 dl |
0,5 dl |
200 g |
200 g |
0,3 kusu |
0,3 kusu |
Na potření: | |
4 dl |
4 dl |
Na ozdobu | |
300 g |
300 g |
Postup přípravy
-
Z mléka a pudinkového prášku svaříme řidší pudink. V receptu není cukr - pudink není třeba doslazovat. Uvaříme si silnější kávu. Oboje necháme zchladnout.
Ořechy nameleme.
Necháme při pokojové teplotě změknout máslo. Zašleháme ho do zchladlého pudinku - tím vytvoříme jemný pudikový krém.
Do vystydlé kávy přilijeme rum.
-
Do kulaté dortové formy klademe vrstvu piškotů. Piškoty zakapeme kávou. Pak pomažeme slabou vrstvou pudinkového krému. Posypeme mletými ořechy. Následují opět piškoty, krém, ořechy.... až jsou všechny suroviny použity.
Dort v korpusu zakryjeme a hodně zatížíme - my používáme závaží o váze 6kg. Necháme zatížené rozležet.
-
Druhý den z dortu opatrně odstraníme formu. Ušleháme šlehačku a dort potřeme. Ozdobíme ovocem.
Makronutrienty
58%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 990 kJ | 1 890 kJ |
Kalorická hodnota | 237 kcal | 452 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,3 g
11,5 g |
48,3 g
21,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,53 SVJ | 4,83 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,1 g
4,43 g |
23,1 g
8,46 g |
Bílkoviny | 6,26 g | 11,9 g |
Sůl | 0,1 g | 0,191 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů