PIKANTNÍ RAJČATOVO-PAPRIKOVÁ OMÁČKA "ADŽIKA"

Danula

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

PIKANTNÍ RAJČATOVO-PAPRIKOVÁ OMÁČKA "ADŽIKA"

Donedávna jsem znala pojem "adžika" jen jako sypkou kořenící směs, která mě osobně svou chutí ani vůni moc neuchvátila. Ale v oblasti Zakarpatí se téměř v každé chalupě vaří pikantní zeleninová omáčka stejného jména a ta mě doslova okouzlila. Používá se k pečeným masům, ale stejně dobře dochutí různé zeleninové pokrmy.

Postup přípravy

  1. 3kg vyzrálých rajčat (vykrojit tvrdé "pupíky" od stopek), 2kg červené papriky (lze použít i jiné, ale omáčka bude potom trochu mdlejší barvy, vykrojit stopky a jádřince se semeny), 2-4 feferonky (tady pozor!!!, některé pálí jako čert a výsledný produkt by se mohl samovolně vznítit :D, opět vykrojit jádřince), 5 stroužků česneku, 300ml oleje, 200ml octa, 200g krystalu, 50g soli, 5 bobkových listů.

  2. Rajčata, papriky, feferony a česnek pomeleme na masovém mlýnku a dáme na 2 hodinky vařit. Nezakrýváme poklicí (potřebujeme, aby se tekutina pozvolna odpařovala a omáčka se tak redukovala), občas promícháme.

  3. Poté přidáme olej, ocet, cukr, sůl a bobkový list a vaříme další hodinu, opět bez poklice a mícháme. Hotové ještě horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte