Perníková torta so slivkovo - hruškovou plnkou a slaným karamelom
Tohtoročný prvý perník v podaní mojej mamky :) Perník bez chuti povidiel je pre mnohých nepredstaviteľný a plnka v znení hruška - kokos dodajú torte zase kyselkavosť a sviežosť, keďže je bez pridaného cukru :) Namiesto čerešničky na torte tu máme vynikajúci slaný karamel, do ktorého bol pridaný aj med, takže keď si predstavíte, že lyžičku najprv zaboríte do orieškového karamelu a potom do plnky...:)
- 2h
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná | 390 g |
soda jedlá | 1,5 lžiček |
sůl | 1 špetka |
zázvor sušený mletý | 2 lžičky |
skořice mletá | 1,5 lžiček |
hřebíček mletý | 0,5 lžičky |
kardamom mletý | 0,5 lžičky |
koriandr mletý | 1 g |
tuk ztužený na pečení - Hera | 170 g |
cukr třtinový | 125 g |
med včelí | 150 g |
vajíčka | 3 kusy |
zakysaná smetana | 180 g |
povidla švestková | 300 g |
hrušky | 3 kusy |
kokos sušený, strouhaný | 2 lžíce |
hřebíček mletý | 1 špetka |
skořice mletá | 1 lžička |
ořechy vlašské | 3 lžíce |
med včelí | 2 lžíce |
sůl | 1 špetka |
cukr třtinový | 3 lžíce |
olej řepkový | 3 lžíce |
Postup přípravy
-
Zmiešame suché suroviny. Maslo s cukrom vyšľaháme na krém, potom po jednom zašľaháme vajcia, melasu, smotanu, zmiešame s múkou a korením. Pečieme v okrúhlej tortovej forme, ktorá je vystlaná pečiacim papierom, na 180 stupňov 45 - 60 minút.
-
Upečený a mierne vychladnutý korpus rozkrojíme a natrieme ho najprv slivkovým lekvárom. Hrušky si spolu s klinčekmi a škoricou povaríme. Keď budú hotové, klinčeky vyberieme a hrušky rozmixujeme. Zahustíme ich kokosom. Hruškovú plnku potom natrieme na tú slivkovú. Tortu oblievame horkou čokoládou, u nás sa rozpúšťala s kokosovým tukom.
-
Vlašáky zmiešame spolu s danými ingredienciami. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 180 stupňov, dokiaľ zmes nechytí peknú, zlatavú farbu :) A čo sa nevojde na tortu, vyzobeme rovno z plechu :)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů