Víte, kdy vznikají asi nejlepší recepty? Když máte něco konkrétního na mysli, ale zrovna se doma nenacházejí všechny potřebné suroviny. A tak přijde na řadu improvizace. Byla jsem s dětmi na návštěvě u mojí mamky a že mají chuť na něco sladkého, nejvíc prý na perník. Jeden ozkoušený už jsem v repertoáru měla. Nicméně chybělo mi do něj to hlavní, mleté oříšky. Našla jsem ale dostatek kokosové mouky.
- 1h
- 12 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
3 lžičky |
3 lžičky |
80 g |
80 g |
15 g |
15 g |
35 g |
35 g |
kořenicí směs perníkové koření 2 lžičky |
2 lžičky |
špetka 0,1 lžičky |
0,1 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Poleva | |
50 g |
50 g |
10 g |
10 g |
2 hrsti |
2 hrsti |
Postup přípravy
-
Vyklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh.
-
Kokosovou mouku promíchejte s kakaovým práškem, perníkovým kořením a jedlou sodou.
-
Žloutky se sladidlem našlehejte do pěny a postupně do nich zašlehejte rozpuštěné vlažné (zchladlé) máslo.
-
Do žloutkové pěny po částech opatrně vmíchávejte střídavě bílkový sníh a moučnou směs, aby těsto zůstalo co nejvíce nadýchané.
-
Hotové těsto nalijte do menšího pekáčku nebo koláčové formy o průměru 26 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem a pečte při 160 °C přibližně 30 minut. Zapíchnutím špejle vyzkoušejte, zda už je perník upečený. Těsto se nebude na špejli lepit.
-
Při mírném výkonu plotýnky nebo v hrnečku mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu s máslem a polijte s ní vlažný perník.
-
Polevu ihned posypejte strouhaným kokosem či mletými oříšky a perník uložte do chladu, aby poleva ztuhla.
Makronutrienty
21%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 299 kJ | 602 kJ |
Kalorická hodnota | 311 kcal | 144 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,45 g
3,3 g |
4,37 g
1,53 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,945 SVJ | 0,437 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26,2 g
15,3 g |
12,1 g
7,09 g |
Bílkoviny | 10,3 g | 4,77 g |
Sůl | 0,453 g | 0,21 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů