Tyto perníčky jsem upekla do soutěže pro děti do školky. Byl to prima dárek, na který se doma určitě nebude prášit.
- 2h
- 14 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
300 g |
300 g |
30 g |
30 g |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
kořenicí směs perníkové koření 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
Marcipán | |
300 g |
300 g |
Postup přípravy
-
Máslo s medem rozpustit ve vodní lázni, vmíchat vše ostatní, mouku na až závěr. Vyklopit do mísy a rukama propracovat těsto. Nechat odpočinout v lednici, pak rozválet a vykrájet tvary dle dalšího použití - já dělala velká kola. Potřít rozšlehaným vajíčkem. Upéct v předehřáté troubě na 165 stupňů asi 10-15 minut na pečicím papíře. Pak vytáhnout a hned sundat.
-
Z marcipánu vykrájejte tvary dle vlasních schopností a uvážení. Já použila marcipánové hmoty, takže jsou docela lepkavé v teple a na perníčcích dobře drží. Pokud byste je však chtěli raději přichytit, používámk tomu kapku medu. Fixou jsem domalovala třeba oči, černý marcipán nemám. Dobrou chuť.
Makronutrienty
76%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 533 kJ | 1 001 kJ |
Kalorická hodnota | 366 kcal | 239 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
59,2 g
29,2 g |
38,6 g
19,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,92 SVJ | 3,86 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,1 g
2,85 g |
7,23 g
1,86 g |
Bílkoviny | 7,57 g | 4,94 g |
Sůl | 0,342 g | 0,223 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů