Perníčky

Mezi hrnci

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Perníčky

Pokud nemáte doma hmoždíř a nechce se vám trávit čas nad tlučením koření, určitě využijte již připravené směsi perníkového koření, které naleznete v obchodech. I já používám kupovanou směs a to při pečení velikonočních perníčků. Na Vánoce si ale sama připravuji směs anýzu, fenyklu, hřebíčku, badyánu a skořice.

Pokud máte rádi tmavší perníčky, můžete přidat kakao (dejte pak o trochu méně mouky). Kakao vždy pořádně smícháme s moukou a teprve poté prosejeme.

Postup přípravy

  1. Hladkou mouku nejlépe prosejeme s kořením a sodou na vál. Poté do ní přidáme cukr, tekutý med, máslo a rukama zpracováváme.

    Nakonec přidáme vajíčka a hněteme, až se vytvoří dokonale hladké nelepivé těsto.

    Hotové těsto dáme do lednice odležet nejlépe přes noc (aspoň 10 hodin).

  2. Poté vyválíme na cca 3 mm plát a vykrajujeme libovolné tvary.

    Pečeme na pečícím papíru při 175 °C. Doba pečení záleží na vaší troubě, na velikosti a tloušťce perníčků. Já pekla každý plech cca 10-12 minut.

    Ihned po vyndání z trouby horké perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem.

  3. Při zpracovávání si z těsta vždy ukrojte menší část, kterou vyválejte, a zbytek udržuje v chladu v lednici. S těstem se vám bude lépe pracovat.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte