Pečienka zo šošovice? Prečo nie?
Strukoviny nám poskytujú kopu možností na rastlinnú alternatívu mäsitých jedál alebo na rozšírenie jedálnička
- 1h:30m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
400 g |
400 g |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
hladká mouka špaldová celozrnná 1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Šošovicu varíme spolu s bobkovým listom. Po uvarení ju trochu zmixujeme a zmiešame s ostatnými prísadami, čím vypracujeme cesto stredne tuhej konzistencie. Cesto buď sformujeme do tvaru bochníka a vložíme do pekáča alebo ho rovno dáme do bochníčkovej formy na pečenie. Takéto cesto potrieme vajíčkom rozšľahaným v mlieku.
-
Pečienku pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 30-45 minút, dokiaľ nebude hotová. Po upečení sa najlepšie krája, keď je mierne vychladnutá, v teplejšom stave sa môže trocha rozpadať.
-
Ako prílohu k pečienke sme u nás doma mali klasické zemiakovo-zelerové pyré a cviklový šalát so šalotkou nakyselo
-
Jedlo je možno trošku netradičné, no život je príliš krátky na to, aby sme si v kuchyni trochu nezaexperimentovali :))
Makronutrienty
65%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 013 kJ | 1 701 kJ |
Kalorická hodnota | 242 kcal | 407 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,5 g
2,49 g |
61,3 g
4,19 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,65 SVJ | 6,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,76 g
1,07 g |
9,66 g
1,79 g |
Bílkoviny | 14,1 g | 23,7 g |
Sůl | 0,081 g | 0,136 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů