- 2h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Seitan | |
---|---|
250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Omáčka | |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
4 kusy |
4 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 g |
1 g |
1 g |
1 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 litr |
1 litr |
700 ml |
700 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
V nádobě smícháme pšeničný lepek s vodou v poměru 1:1 a vytvoříme kompaktní těsto, které se samo odlepí od stěn. Vložíme do uzavíratelné mísy a dáme přes noc odležet do lednice. Druhý den těsto krájíme, nebo trháme na malé kousky, které restujeme na oleji do doby, než budou dokonale opečené ze všech stran. Poté seitan dostatečně osolíme.
-
Veškerou kořenovou zeleninu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Směs zeleniny restujeme na oleji, po chvíli přidáme cibuli a česnek. Zeleninu restujeme dlouho a do tmava (pozor na připálení, pak by mohla být výsledná omáčka nahořklá). Poté přidáme protlak, chvíli restujeme a zalijeme vínem. Přidáme cukr, sůl, pepř, vložíme seitan, bobkový list, nové koření a kuličky černého pepře. Zalijeme vývarem a dáme péct do vyhřáté trouby na 140°C zhruba na 3 hodiny. Během pečení dle potřeby podléváme vývarem. Po třech hodinách vytáhneme nádobu z trouby, výjmeme koření a seitan a směs rozmixujeme do hladka.
-
Servírujeme s bramborovou kaší, orestovanými žampiony a se snítkou čerstvého tymiánu.
Makronutrienty
58%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 242 kJ | 2 315 kJ |
Kalorická hodnota | 57,8 kcal | 553 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,81 g
2,03 g |
55,7 g
19,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,581 SVJ | 5,57 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,734 g
0,072 g |
7,03 g
0,69 g |
Bílkoviny | 3,47 g | 33,3 g |
Sůl | 1,84 g | 17,6 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů