Vynikající úpravou nových brambor jsou brambory pečené v troubě.
- 55m
- 1 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
150 g |
150 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 špetky |
2 špetky |
1 snítka |
1 snítka |
Postup přípravy
-
Nejprve předehřejte troubu na 200 °C. Důkladně umyjte a osušte malé brambory (grenaille), na porci vychází cca 4 brambůrky na osobu. V míse je smíchejte se solí, kořením (my milujeme celé stroužky česneku a rozmarýn) a olivovým olejem, aby byly brambory směsí rovnoměrně pokryté.
Připravené brambory rozprostřete na plech vyložený alobalem, propíchejte vidličkou a pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut. Doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti brambor a výkonu vaší trouby. Jestli jsou brambory hotové, můžete snadno otestovat vidličkou - pokud jde dovnitř hladce, brambory jsou hotové.
Přípravu brambor můžete urychlit tím, že brambory předvaříte. A pokud to uděláte den dopředu, dojde ke zchlazení a tak i příznivějšímu vlivu na výsledné glykémie.
Po upečení brambory vyjměte z trouby, přeneste je na servírovací talíř a podávejte.
Makronutrienty
62%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 669 kJ | 1 107 kJ |
Kalorická hodnota | 160 kcal | 265 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18 g
0 g |
29,7 g
0 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,8 SVJ | 2,97 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,21 g
1,36 g |
15,2 g
2,25 g |
Bílkoviny | 1,82 g | 3,01 g |
Sůl | 1,27 g | 2,1 g |