Pečené kotlety na houbách
Když jsem líná, snažím se vymyslet jídlo tak, aby s ním byla co nejmenší práce. Takže má manželovo oblíbené jídlo a má oblíbená verze ala "do trouby s tím".
- 1h:30m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřová kotleta | 4 kusy |
houby sušené, směs | 2 hrsti |
cibule | 2 kusy |
česnek stroužky | 4 kusy |
kmín drcený | 1 lžička |
tymián čerstvý | 1 snítka |
vepřové sádlo | 2 lžíce |
hladká mouka pšeničná | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
- nejprve namočte houby - zalijte horkou vodou a nechte tak 15 minut stát - cibuli pokrájejte na kostky a česnek rozmáčkněte plochou stranou nože - maso osolte a opepřete, nenaklepávejte - troubu si rozehřejte na 170 stupňů - horkovzduch na 150st
-
- na lžíci sádla zprudka osmahněte maso ze všech stran a dejte do zapékací nádoby s víkem - obložte cibulí, česnekem, podlijte houbami - i s vodou, šťávu okolo osolte, přidejte koření a trochu s pekáčem pohněte ze strany na stranu, aby se přísady promíchaly a přiklopte víkem - pečte zakryté dle trouby 60 minut, poté odkryjte, maso otočte, dle potřeby doplňte vodu, znovu zakryjte a dejte péct ještě na 30-40 minut na 150 stupňů (nebo 130 st)
-
- na pánvi, kde jste předtím smažili maso, dejte zbytek sádla, zaprašte moukou, promíchejte, chvíli jíšku smažte - upečené maso vyjměte z pekáče, výpek i s houbami a česnekem nalijte na jíšku do pánve, maso zakryjte a vraťte do teplé trouby - omáčku na pánvi dle potřeby nařeďte a osolte, česnek pomocí vidličky rozmačkejte na kaši a vše společně ještě chvilku prohřejte - a menší technická - protože se synem nemáme rádi houby, ale jejich chuť nám nevadí, zvykla jsem si na závěr ještě omáčku s jakýmikoli houbami promixovat ponorným mixérem, abychom nemuseli houby pořád vybírat z talíře
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů