Pečené kotlety na houbách

Michaela Rau

Když jsem líná, snažím se vymyslet jídlo tak, aby s ním byla co nejmenší práce. Takže má manželovo oblíbené jídlo a má oblíbená verze ala "do trouby s tím".

Pečené kotlety na houbách

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
vepřová kotleta 4 kusy
houby sušené, směs 2 hrsti
cibule 2 kusy
česnek stroužky 4 kusy
kmín drcený 1 lžička
tymián čerstvý 1 snítka
vepřové sádlo 2 lžíce
hladká mouka pšeničná 2 lžíce
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka

Postup přípravy

  1. - nejprve namočte houby - zalijte horkou vodou a nechte tak 15 minut stát - cibuli pokrájejte na kostky a česnek rozmáčkněte plochou stranou nože - maso osolte a opepřete, nenaklepávejte - troubu si rozehřejte na 170 stupňů - horkovzduch na 150st

  2. - na lžíci sádla zprudka osmahněte maso ze všech stran a dejte do zapékací nádoby s víkem - obložte cibulí, česnekem, podlijte houbami - i s vodou, šťávu okolo osolte, přidejte koření a trochu s pekáčem pohněte ze strany na stranu, aby se přísady promíchaly a přiklopte víkem - pečte zakryté dle trouby 60 minut, poté odkryjte, maso otočte, dle potřeby doplňte vodu, znovu zakryjte a dejte péct ještě na 30-40 minut na 150 stupňů (nebo 130 st)

  3. - na pánvi, kde jste předtím smažili maso, dejte zbytek sádla, zaprašte moukou, promíchejte, chvíli jíšku smažte - upečené maso vyjměte z pekáče, výpek i s houbami a česnekem nalijte na jíšku do pánve, maso zakryjte a vraťte do teplé trouby - omáčku na pánvi dle potřeby nařeďte a osolte, česnek pomocí vidličky rozmačkejte na kaši a vše společně ještě chvilku prohřejte - a menší technická - protože se synem nemáme rádi houby, ale jejich chuť nám nevadí, zvykla jsem si na závěr ještě omáčku s jakýmikoli houbami promixovat ponorným mixérem, abychom nemuseli houby pořád vybírat z talíře

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů