Veľmi lahodné mäso vďaka dostatočnej dobe odležania a jemná chuť po tymiane s kremžskou horčicou je výborným spojením chutí na čoraz viac vyskytujúce sa sychravé dni.
Pečené hovädzie mäso na tymiane som pripravila noc pred pečením marinovaním s kremžskou horčicou, cesnakom, čerstvými bylinkami, olejom a samozrejme korením.
- 3h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
800 g |
800 g |
1 kus |
1 kus |
6 kusů |
6 kusů |
300 g |
300 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
3 snítky |
3 snítky |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Hovädzie mäso si umyjeme a očistíme si strúčiky cesnaku. 3 strúčiky rozkrojíme na polovicu (použijeme na prešpikovanie mäsa) a 3 strúčiky prelisujeme. Cibuľu nakrájame na mesiačiky.
Na marinádu si nachystáme olej ku ktorému primiešame prelisovaný cesnak, kremžskú horčicu, soľ, korenie a tymián.
Hovädzie mäso z vrchu narežeme (ako bravčové), prešpikujeme cesnakom a ponatierame marinádou (marinádu som urobila tuhšiu). Obložíme cibuľou, zakryjeme alobalom alebo potravinárskou fóliou a necháme v chladničke obležať pár hodín aby marináda prešla cez celé mäso (odporúčam cez noc).
-
Odležané mäso dáme do pekáča, podlejeme hovädzím vývarom/ vodou a zakryté pečieme 2 hodiny.
Ak už máme mäso pekne mäkké, vyberieme ho a cez jemné sitko prepasírujeme šťavu.
2 väčšie zemiaky očistíme a nastúhame na jemnom strúhadle. Následne ich vložíme do výpeku z mäsa a 5- 10 minút prevaríme. Dochutíme a vrátime ku mäsu.
Makronutrienty
24%
62%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 393 kJ | 1 447 kJ |
Kalorická hodnota | 93,9 kcal | 346 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,84 g
0,579 g |
17,8 g
2,13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,484 SVJ | 1,78 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,94 g
1,04 g |
10,8 g
3,84 g |
Bílkoviny | 12,5 g | 46 g |
Sůl | 0,52 g | 1,91 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů