Pečené brambory na rozmarýnu jsou nejen atraktivní, ale také opravdu moc dobrou a univerzální přílohou prakticky k čemukoliv - od masa, přes vajíčko až k obyčejnému tvarohu s pažitkou.
Jakmile nadejde doba nových brambor, pravidelně mne najdete s pytlíkem vybírat ty nejmenší. Jednak jsou rychle hotové, akorát tak do pusy a navíc se stanete záchranáři - tyhle malé brambůrky většinou nikdo nechce a tak je supermarkety vyhazují. A přitom jsou tak dobré!!! Určitě si pochutnáte...
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
800 g |
800 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
6 stroužků |
6 stroužků |
4 snítky |
4 snítky |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Brambory opáchneme a očistíme kartáčkem. Slupku necháme. Jemně je ovaříme, tak aby už začínaly měknout, ale stále ještě nebyly hotové. Troubu nastavíme na vyšší teplotu, kolem 180 - 200°C.
-
Česnek očistíme a plochou nože nebo hrníčkem "rozkřápneme" nebo nasekáme. Na dno pekáčku nalijeme olivový olej, přidáme česnek, sůl, pepř a nasekaný rozmarýn. Do téhle směsi nasypeme scezené brambory a pěkně je v ní oválíme. Dáme péct, dokud se brambory nedopečou a nevytvoří se na nich pěkná kůrčička.
Makronutrienty
75%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 510 kJ | 1 099 kJ |
Kalorická hodnota | 122 kcal | 263 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19 g
0,021 g |
40,9 g
0,045 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,9 SVJ | 4,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,4 g
0,637 g |
9,48 g
1,37 g |
Bílkoviny | 1,99 g | 4,28 g |
Sůl | 0,759 g | 1,63 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů