Pečené brambory na rozmarýnu
Pečené brambory na rozmarýnu jsou nejen atraktivní, ale také opravdu moc dobrou a univerzální přílohou prakticky k čemukoliv - od masa, přes vajíčko až k obyčejnému tvarohu s pažitkou. Jakmile nadejde doba nových brambor, pravidelně mne najdete s pytlíkem vybírat ty nejmenší. Jednak jsou rychle hotové, akorát tak do pusy a navíc se stanete záchranáři - tyhle malé brambůrky většinou nikdo nechce a tak je supermarkety vyhazují. A přitom jsou tak dobré!!! Určitě si pochutnáte...
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
- Párty
- Pečení
- Přílohy
- Rostlinný původ
- Slavnostní tabule
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Whole30
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
brambory nové, ranné | 800 g |
olivový olej | 4 lžíce |
česnek | 6 stroužků |
rozmarýn | 4 snítky |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Brambory opáchneme a očistíme kartáčkem. Slupku necháme. Jemně je ovaříme, tak aby už začínaly měknout, ale stále ještě nebyly hotové. Troubu nastavíme na vyšší teplotu, kolem 180 - 200°C.
-
Česnek očistíme a plochou nože nebo hrníčkem "rozkřápneme" nebo nasekáme. Na dno pekáčku nalijeme olivový olej, přidáme česnek, sůl, pepř a nasekaný rozmarýn. Do téhle směsi nasypeme scezené brambory a pěkně je v ní oválíme. Dáme péct, dokud se brambory nedopečou a nevytvoří se na nich pěkná kůrčička.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů