Už jste zkoušeli nízkosacharidové batátové noky?
Pokud nemáte rádi batáty, můžete nahradit jiným zeleninovým pyré :).
https://www.facebook.com/LOWCARBSTYL/veselé avokádo
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Noky | |
---|---|
300 g |
300 g |
150 g |
150 g |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Batát oloupeme, omyjeme, uvaříme v osolené vodě do měkka a rozmixujeme. V hrnci rozpustíme čedar a vmícháme batátové pyré. Mleté mandle smícháme s xantanovou gumou a vmícháme také do hrnce. Na mírné teplotě směs mícháme dokud se vše hezky nespojí. Nakonec sejmeme z plotny a vmícháme vejce (pozor ať směs není moc horká, ať se vajíčko neuvaří). Směs musí mít takovou hustotu, aby šla tvarovat sáčkem. Případně ji naředíme smetanou nebo zahustíme mletými mandlemi či xantanovou gumou.
-
Směs tvarujeme na plech s papírem, použila jsem trubičku, která je z půlky hladká s výřezem dovnitř a na druhé straně se zoubky. Můžete tvarovat i hladkou trubičkou a vidličkou vytvořit rýhy, nebo směs jen rozetřít a po upečení vyřezat tvary. Pečeme na 150-160°C 15-20min (podle velikosti).
Makronutrienty
32%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 145 kJ | 1 735 kJ |
Kalorická hodnota | 274 kcal | 415 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,8 g
3,16 g |
22,4 g
4,79 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,48 SVJ | 2,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,8 g
4,98 g |
30 g
7,54 g |
Bílkoviny | 11,1 g | 16,9 g |
Sůl | 0,516 g | 0,782 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů