Pečená zelenina z jednoho plechu
Zelenina je dobrá věc, to víme všichni, v zimních měsících ale často nemáme chuť ládovat se studenými saláty. Můžeme tedy zkusit její teplou variantu, která nás hezky zahřeje a nasytí.
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
cuketa | 1 kus |
dýně Hokkaido | 1 kus |
batáty, sladké brambory | 400 g |
červená paprika | 1 kus |
žampiony čerstvé | 8 kusů |
dýňová semínka | 100 g |
olivový olej | 1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžíce |
sýr polotvrdý kozí | 100 g |
kořenicí směs italské koření | 1 lžíce |
bylinky čerstvé směs | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Na plech s pečícím papírem vyskládejte jednotlivé druhy nakrájené zeleniny. Pokud nechcete mít zeleninu po upečení příliš měkkou, nechte mezi jednotlivými dílky zeleniny rozestupy. Zeleninu bohatě zakápněte olivovým olejem a trochou citronové šťávy. Posypte hojně oblíbeným kořením. Výborné je třeba grilovací s česnekem nebo koření na zapékané brambory. Posypte čerstvými bylinkami, třeba tymiánem. Dejte péct do předehřáté trouby na cca 190 stupňů. Pečte zhruba 15 - 20 minut.
-
Pokud nemáte tvrdší zeleninu na hodně malé kousky, můžete ji začít péci předem a ostatní přidat až zhruba po 8 minutách. Když už začne být zelenina hotová, posypte některé její části (brambory, batáty, cuketu) sýrem a vše semínky. A dejte ještě na cca 5 minut péci. Můžete zapnout gril svrchu, zelenina je pak hezky křupavá. Ideální je podávat zeleninu třeba s kvalitní Majovou, jogurtovým dipem s česnekem nebo například pestem ze sušených rajčat, ořechů, bazalky a ricotty.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů