Zelenina je dobrá věc, to víme všichni, v zimních měsících ale často nemáme chuť ládovat se studenými saláty. Můžeme tedy zkusit její teplou variantu, která nás hezky zahřeje a nasytí.
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
400 g |
400 g |
1 kus |
1 kus |
8 kusů |
8 kusů |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Na plech s pečícím papírem vyskládejte jednotlivé druhy nakrájené zeleniny. Pokud nechcete mít zeleninu po upečení příliš měkkou, nechte mezi jednotlivými dílky zeleniny rozestupy. Zeleninu bohatě zakápněte olivovým olejem a trochou citronové šťávy. Posypte hojně oblíbeným kořením. Výborné je třeba grilovací s česnekem nebo koření na zapékané brambory. Posypte čerstvými bylinkami, třeba tymiánem. Dejte péct do předehřáté trouby na cca 190 stupňů. Pečte zhruba 15 - 20 minut.
-
Pokud nemáte tvrdší zeleninu na hodně malé kousky, můžete ji začít péci předem a ostatní přidat až zhruba po 8 minutách. Když už začne být zelenina hotová, posypte některé její části (brambory, batáty, cuketu) sýrem a vše semínky. A dejte ještě na cca 5 minut péci. Můžete zapnout gril svrchu, zelenina je pak hezky křupavá.
Ideální je podávat zeleninu třeba s kvalitní Majovou, jogurtovým dipem s česnekem nebo například pestem ze sušených rajčat, ořechů, bazalky a ricotty.
Makronutrienty
50%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 366 kJ | 1 888 kJ |
Kalorická hodnota | 87,5 kcal | 451 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,59 g
2,18 g |
44,3 g
11,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,859 SVJ | 4,43 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,59 g
1,68 g |
23,7 g
8,65 g |
Bílkoviny | 4,13 g | 21,3 g |
Sůl | 2,05 g | 10,6 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů