Není maso jako maso...
Tohle je prostě "echt gold", jak by to svým osobitým způsobem řekla Helenka.
- 3h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
250 ml |
250 ml |
250 ml |
250 ml |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Maso očistíme, odblaníme a každý kousek překrojíme napůl a pak ještě naplocho napůl, ale tentokrát úplně nedokrojíme (vznikne nám vždy taková "tlamička"), osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem. Můžeme rovnou zprudka opéct ze všech stran na sádle nebo, jako já, uložíme přes noc do chladna proležet (naložené maso je prostě podle mě o level výš, chutnější, křehčí).
-
Orestované kousky uložíme do pekáče a do výpeku vsypeme cibuli a česnek, zarestujeme, přidáme mleté chilli, med a poté zalijeme vývarem. Necháme odspodu "odvařit", prostě všechno to přichycené pěkně vařečkou ode dna odškrábneme, důkladně promícháme, touto směsí zalijeme maso v pekáči, přidáme drcený kmín a přilijeme pivo.
-
Neprodyšně uzavřeme poklicí nebo si můžeme ještě vypomoci alobalem a pečeme zvolna na 150 stupňů zhruba 2 a půl až 3 hodinky, prostě dokud není masíčko dokonale měkké, případně podlijeme vývarem a ve finále můžeme sosík lehce zahustit hotovou jíškou.
-
Pyré: nic převratného ani složitého, pouze část brambor na pyré nahradíme dýní hokkaidó. Dýni hokkaidó neloupeme, jelikož slupka tepelnou úpravou krásně změkne a neochudíme se tudíž o spoustu přínosných vitamínů a minerálů. Můžeme ji přidat k bramborám a vařit společně, ale já jsem ji už poněkolikáté nejdříve upekla a pyré je ve finále o jeden level výš. Takže dýni zbavíme semen a je zcela na vás, jak velká část to bude. Nakrájíme cca na 1cm silné plátky, uložíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě doměkka asi 30 minut na 160 stupňů. poté dýni přendáme do nádoby a rozmixujeme dohladka tyčovým mixerem.
-
Brambory klasicky oloupeme, překrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Pak už jen slijeme, rozšťoucháme, přidáme dýňové pyré, teplé mléko a vše prošleháme šťouchadlem a zjemníme máslem. Já ještě dochucuji sušeným česnekem.
Makronutrienty
10%
43%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 695 kJ | 1 896 kJ |
Kalorická hodnota | 166 kcal | 453 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,57 g
0,567 g |
7,02 g
1,55 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,257 SVJ | 0,702 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,2 g
3,34 g |
33,2 g
9,11 g |
Bílkoviny | 11 g | 30,1 g |
Sůl | 0,484 g | 1,32 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů