Pečená vepřová kýta

Fruiko

Pečená vepřová kýta

Vepřová kýta pečená na cibulovém lůžku.

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a pomalu smažíme na oleji. V průběhu smažení k ní přihodíme i česnek nakrájený na tenké plátky. Když začne cibule sklovatět přisypeme cukr, díky čemuž cibule pustí vodu. Výslednou směs přendáme na dno pekáčku.

    Celou kýta pořádně nasolíme a na horní straně vyřežeme “mřížku”. Klidně stačí na šikmo ze dvou směrů, nebojte se zajet hlouběji. Posypeme kmínem a solí, aby vše bylo i v zářezech.

    Položíme na cibulové lůžko a pečeme na 160 stupňů asi dvě hodiny. Občas nabereme výpek i s cibulí a pečínku s ním přelijeme (čím častěji tím šťavnatější). Někdy kýta nechce pustit moc šťávy a tak je potřeba podlít trochou vody.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte