Pečená treska se zeleninou a citrónem - LC
Super chutná, křehká a velmi zdravá pečená treska. Skvělý univerzální recept. Pečená treska se zeleninou je skvělý a rychlý nápad na chutný oběd nebo večeři.
- 1h
- 3 porce
- jednoduché
Suroviny pro 3 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
treska obecná filet, světlá | 600 g |
česnek | 3 stroužky |
olivový olej | 2 lžíce |
paprika sladká mletá | 1 lžička |
sůl | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 1 lžička |
chilli sušené mleté | 1 špetka |
žlutá paprika | 170 g |
špenát, čerstvé listy | 200 g |
rajčata cherry | 150 g |
máslo přepuštěné, ghí | 2 lžíce |
olivový olej | 2 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá | 0,5 kusu |
citrón | 0,5 kusu |
pažitka nať čerstvá | 1 hrst |
pepř černý mletý | 3 špetky |
Postup přípravy
-
1. Do malé misky nalijte dvě lžíce jemného olivového oleje. Oloupejte tři větší stroužky česneku, prolisujte je a přidejte do oleje. Do misky přidejte také koření: lžičku sladké papriky, půl lžičky soli, 1/3 lžičky pepře a případně špetku chilli. Vše smíchejte dohromady. Tipy a rady: Do koření můžete přidat také čerstvé lístky šalvěje. 2. Filety z tresky bez kůže důkladně potřete z obou stran marinádou. 3. Na dno žáruvzdorné nádoby nalijte dvě lžíce olivového oleje. Do misky vložte omytý baby špenát, celá cherry rajčata a žlutou papriku nakrájenou na krátké proužky bez semínek. 4. Rybu položte na zeleninu. Na filety z tresky položte několik plátků citrónu. Posypte pažitkou a posypte čerstvě mletým pepřem. 5. Misku umístěte na prostřední polici trouby předehřáté na 200 °C (možnost pečení: horní/spodní ohřev). Misku nepřikrývejte pokličkou. Po 10 minutách pečení rybu přelijte dvěma lžícemi přepuštěného másla. Po 5 minutách doporučuji rybu přelít šťávou, která se shromáždila na dně misky, a dopéct ji společně se zeleninou. Tipy a rady: Pokud jsou filety silné, pečte déle, asi 20 minut. Pokud máte menší a tenčí kusy tresky, můžete dobu pečení zkrátit asi o 5 minut (zkontrolujte však, zda je ryba propečená). Ke konci pečení můžete nastavit možnost grilování shora, ale není to nutné. Po upečení doporučuji tresku posypat hrubou solí a polít citronovou nebo limetkovou šťávou. Tipy a rady: Rybu lze vyndat na samostatný talíř a omáčku se zeleninou dát na pánev navíc. Přidejte do ní 30 % smetany a celé to zahřívat, dokud to mírně nezhoustne. Do omáčky přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Rybu touto zeleninovou omáčkou přelijte, posypte parmazánem a ihned podávávejte. Jako přílohu lze použít zeleninové hranolky nebo jen tak se zeleninou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů