Pečená treska se zeleninou a citrónem - LC

Ivanka Giovanni

Super chutná, křehká a velmi zdravá pečená treska. Skvělý univerzální recept. Pečená treska se zeleninou je skvělý a rychlý nápad na chutný oběd nebo večeři.

Pečená treska se zeleninou a citrónem - LC

Suroviny pro 3 osoby

Čeho Kolik
treska obecná filet, světlá 600 g
česnek 3 stroužky
olivový olej 2 lžíce
paprika sladká mletá 1 lžička
sůl 0,5 lžičky
pepř černý mletý 1 lžička
chilli sušené mleté 1 špetka
žlutá paprika 170 g
špenát, čerstvé listy 200 g
rajčata cherry 150 g
máslo přepuštěné, ghí 2 lžíce
olivový olej 2 lžíce
citronová šťáva, čerstvá 0,5 kusu
citrón 0,5 kusu
pažitka nať čerstvá 1 hrst
pepř černý mletý 3 špetky

Postup přípravy

  1. 1. Do malé misky nalijte dvě lžíce jemného olivového oleje. Oloupejte tři větší stroužky česneku, prolisujte je a přidejte do oleje. Do misky přidejte také koření: lžičku sladké papriky, půl lžičky soli, 1/3 lžičky pepře a případně špetku chilli. Vše smíchejte dohromady. Tipy a rady: Do koření můžete přidat také čerstvé lístky šalvěje. 2. Filety z tresky bez kůže důkladně potřete z obou stran marinádou. 3. Na dno žáruvzdorné nádoby nalijte dvě lžíce olivového oleje. Do misky vložte omytý baby špenát, celá cherry rajčata a žlutou papriku nakrájenou na krátké proužky bez semínek. 4. Rybu položte na zeleninu. Na filety z tresky položte několik plátků citrónu. Posypte pažitkou a posypte čerstvě mletým pepřem. 5. Misku umístěte na prostřední polici trouby předehřáté na 200 °C (možnost pečení: horní/spodní ohřev). Misku nepřikrývejte pokličkou. Po 10 minutách pečení rybu přelijte dvěma lžícemi přepuštěného másla. Po 5 minutách doporučuji rybu přelít šťávou, která se shromáždila na dně misky, a dopéct ji společně se zeleninou. Tipy a rady: Pokud jsou filety silné, pečte déle, asi 20 minut. Pokud máte menší a tenčí kusy tresky, můžete dobu pečení zkrátit asi o 5 minut (zkontrolujte však, zda je ryba propečená). Ke konci pečení můžete nastavit možnost grilování shora, ale není to nutné. Po upečení doporučuji tresku posypat hrubou solí a polít citronovou nebo limetkovou šťávou. Tipy a rady: Rybu lze vyndat na samostatný talíř a omáčku se zeleninou dát na pánev navíc. Přidejte do ní 30 % smetany a celé to zahřívat, dokud to mírně nezhoustne. Do omáčky přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Rybu touto zeleninovou omáčkou přelijte, posypte parmazánem a ihned podávávejte. Jako přílohu lze použít zeleninové hranolky nebo jen tak se zeleninou.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů