Pečená treska se zeleninou a citrónem - LC

Ivanka Giovanni

Pečená treska se zeleninou a citrónem - LC 3 další fotky

Super chutná, křehká a velmi zdravá pečená treska. Skvělý univerzální recept. Pečená treska se zeleninou je skvělý a rychlý nápad na chutný oběd nebo večeři.

Postup přípravy

  1. 1. Do malé misky nalijte dvě lžíce jemného olivového oleje. Oloupejte tři větší stroužky česneku, prolisujte je a přidejte do oleje. Do misky přidejte také koření: lžičku sladké papriky, půl lžičky soli, 1/3 lžičky pepře a případně špetku chilli. Vše smíchejte dohromady.

    Tipy a rady: Do koření můžete přidat také čerstvé lístky šalvěje.

    2. Filety z tresky bez kůže důkladně potřete z obou stran marinádou.

    3. Na dno žáruvzdorné nádoby nalijte dvě lžíce olivového oleje. Do misky vložte omytý baby špenát, celá cherry rajčata a žlutou papriku nakrájenou na krátké proužky bez semínek.

    4. Rybu položte na zeleninu. Na filety z tresky položte několik plátků citrónu. Posypte pažitkou a posypte čerstvě mletým pepřem.

    5. Misku umístěte na prostřední polici trouby předehřáté na 200 °C (možnost pečení: horní/spodní ohřev). Misku nepřikrývejte pokličkou. Po 10 minutách pečení rybu přelijte dvěma lžícemi přepuštěného másla. Po 5 minutách doporučuji rybu přelít šťávou, která se shromáždila na dně misky, a dopéct ji společně se zeleninou.

    Tipy a rady: Pokud jsou filety silné, pečte déle, asi 20 minut. Pokud máte menší a tenčí kusy tresky, můžete dobu pečení zkrátit asi o 5 minut (zkontrolujte však, zda je ryba propečená). Ke konci pečení můžete nastavit možnost grilování shora, ale není to nutné. Po upečení doporučuji tresku posypat hrubou solí a polít citronovou nebo limetkovou šťávou.

    Tipy a rady: Rybu lze vyndat na samostatný talíř a omáčku se zeleninou dát na pánev navíc. Přidejte do ní 30 % smetany a celé to zahřívat, dokud to mírně nezhoustne. Do omáčky přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Rybu touto zeleninovou omáčkou přelijte, posypte parmazánem a ihned podávávejte.

    Jako přílohu lze použít zeleninové hranolky nebo jen tak se zeleninou.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte