Super chutná, křehká a velmi zdravá pečená treska. Skvělý univerzální recept. Pečená treska se zeleninou je skvělý a rychlý nápad na chutný oběd nebo večeři.
- 1h
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Suroviny na tresku s marinádou: | |
---|---|
600 g |
600 g |
3 stroužky |
3 stroužky |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Další suroviny: | |
170 g |
170 g |
200 g |
200 g |
150 g |
150 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 hrst |
1 hrst |
3 špetky |
3 špetky |
Postup přípravy
-
1. Do malé misky nalijte dvě lžíce jemného olivového oleje. Oloupejte tři větší stroužky česneku, prolisujte je a přidejte do oleje. Do misky přidejte také koření: lžičku sladké papriky, půl lžičky soli, 1/3 lžičky pepře a případně špetku chilli. Vše smíchejte dohromady.
Tipy a rady: Do koření můžete přidat také čerstvé lístky šalvěje.
2. Filety z tresky bez kůže důkladně potřete z obou stran marinádou.
3. Na dno žáruvzdorné nádoby nalijte dvě lžíce olivového oleje. Do misky vložte omytý baby špenát, celá cherry rajčata a žlutou papriku nakrájenou na krátké proužky bez semínek.
4. Rybu položte na zeleninu. Na filety z tresky položte několik plátků citrónu. Posypte pažitkou a posypte čerstvě mletým pepřem.
5. Misku umístěte na prostřední polici trouby předehřáté na 200 °C (možnost pečení: horní/spodní ohřev). Misku nepřikrývejte pokličkou. Po 10 minutách pečení rybu přelijte dvěma lžícemi přepuštěného másla. Po 5 minutách doporučuji rybu přelít šťávou, která se shromáždila na dně misky, a dopéct ji společně se zeleninou.
Tipy a rady: Pokud jsou filety silné, pečte déle, asi 20 minut. Pokud máte menší a tenčí kusy tresky, můžete dobu pečení zkrátit asi o 5 minut (zkontrolujte však, zda je ryba propečená). Ke konci pečení můžete nastavit možnost grilování shora, ale není to nutné. Po upečení doporučuji tresku posypat hrubou solí a polít citronovou nebo limetkovou šťávou.
Tipy a rady: Rybu lze vyndat na samostatný talíř a omáčku se zeleninou dát na pánev navíc. Přidejte do ní 30 % smetany a celé to zahřívat, dokud to mírně nezhoustne. Do omáčky přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Rybu touto zeleninovou omáčkou přelijte, posypte parmazánem a ihned podávávejte.
Jako přílohu lze použít zeleninové hranolky nebo jen tak se zeleninou.
Makronutrienty
14%
45%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 449 kJ | 1 890 kJ |
Kalorická hodnota | 107 kcal | 452 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,47 g
0,217 g |
10,4 g
0,914 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,247 SVJ | 1,04 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,47 g
2,33 g |
31,5 g
9,81 g |
Bílkoviny | 8,12 g | 34,2 g |
Sůl | 0,367 g | 1,55 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů