Pečená rajčatová polévka

Fajne Jidlo

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Pečená rajčatová polévka

Dlouho jsem hledala recept jak udělat vynikající polévku z rajčat. A tady je. Je trošku náročnějčí na čas, ale věřte tomu, stojí to zato.

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 220°C. Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Spolu se stroužky česneku a nakrájenou cibulí rozvrstvěte na pečící papír na plech, zakápněte (nebo spíš zalijte) olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 30 (35) minut (po cca 25 radši zkontrolujte, zda se něco nepřipaluje).

  2. Opečenou zeleninu přendejte do hrnce, přidejte 500 ml vody a 1 kostka zeleninového vývaru, přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte asi 10 minut. Poté přidejte bazalku a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.

  3. Podle sladkosti a druhu rajčat přidejte cukr a citronovou šťávu (můžete začít jednou lžící), ochutnejte a dochuťte solí, pepřem, příp. dalším cukrem.

  4. Mezi tím, co se vaří polévka můžete udělat česnekový chleba. Chleba nakrájejte na asi 1cm plátky. V misce smíchejte olivový olej s rozmačkaným stroužkem česneku. Touto směsí natřete plátky chleba a vložte je na chvílí (cca 3 minuty, pozor, nutné hlídat!) pod gril nebo do trouby, dokud nejsou do zlatova a do křupava opečené.

    Polévku ozdobte lístkem bazalky, opepřete, přidejte česnekový chléb a podávejte.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte