I já měla v plánu připravit husí pečínku, nakonec jsem však zvolila poněkud menší a pro nás domů i ekonomičtější variantu, a to kachnu. Obě však mají něco společné a to poměrně delší dobu přípravy. Správná pečínka se totiž připravuje pomalu při nižší teplotě a pouze na konci, aby dostala svou krásnou zlatohnědou barvu, se teplota zvýší. Každopádně, i když pečení trvá déle, nemusíte se po většinu doby o pečínku vůbec starat. Nepodléváme, troubu ani pekáč neotvíráme, pouze hlídáme konečný čas.
K pečínce můžete podávat bílé či červené zelí a to jak v kysané tak hlávkové podobě, bramborový či houskový knedlík, domácí či kupovaný. Záleží jen a jen na vašich preferencích a časových možnostech.
- 4h
- 6 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
2 000 g |
2 000 g |
150 ml |
150 ml |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Zelí | |
500 g |
500 g |
2 hrnky |
2 hrnky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
Knedlíky | |
500 g |
500 g |
100 g |
100 g |
jemná krupice, dětská krupička 150 g |
150 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Kachnu omyjeme a osolíme zevnitř i zvenku. Posypeme drceným kmínem (drtím celý kmín v hmoždíři) a vložíme do pekáče. Přilijeme vodu, přikryjeme poklicí a dáme péct do trouby vyhřáté na 125 °C. Pečeme 3,5 hodiny bez podlévání a otevíráni trouby. Pokud máte kachnu větší, můžete nechat klidně i 4 hodiny. Nemusíte mít strach, že se připeče, během pečení kačena pustí dostatečné množství šťávy a tuku.
-
Po uplynutí doby pečení z pekáče slijeme do většího hrnku většinu vypečené šťávy a ponecháme jen trochu naspodu. Teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C. Pečeme dalších cca 30 minut již bez poklice a během pečení kachnu poléváme výpekem.
-
Výpek z pekáče můžeme použít na přípravu zelí a na polívání hotového jídla. Zbytek tuku v hrnku dáme do lednice a používáme později na jakékoliv smažení či pečení. Někteří si kachní sádlo mažou i na chleba.
-
Zelí nakrájíme na male kousky (čtverečky nebo nudličky), dáme do hrnce, přidáme sůl a kmín, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou cca 15 minut.
Na výpeku (sádle) si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, poté zasypeme hladkou moukou a krátce orestujeme. Vytvoříme si vlastně cibulovou jíšku.
-
Po 15 minutách vmícháme do zelí cibulovou jíšku, můžeme přidat oloupané a na kostičky nakrájené popř. nastrouhané jablko a ještě cca 5 minut podusíme. Pokud je potřeba, přilijeme trochu vody.
Na závěr vaření dochutíme octem a případně dosolíme dle chuti. Zelí musí být po uvaření měkké. Někdy se zelí může ještě dosladit cukrem, pokud máte sladší jablíčko, není vůbec potřeba.
-
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle najemno.
Dejte vařit vodu na knedlíky v dostatečném předstihu, ať nemáte zbytečné časové proluky.
-
Do brambor vmícháme vajíčko, osolíme, přisypeme krupici a postupně přisypáváme hrubou mouku. Množství mouky se však může vlivem odlišnosti použitých surovin (brambory, mouka) trochu lišit, přisypávejte proto postupně. Správné těsto by mělo jít dobře v rukách vyválet a přitom se na ně nelepit. Vyválejte válečky knedlíků dle velikosti hrnce, v kterém budete vařit. Pracujte rychle, zbytečně dlouho těsto nezpracovávejte a hotové knedlíky vkládejte rovnou do vařící vody.
-
Z uvedeného množství jsem vytvořila 3 menší knedlíky a vařila v osolené vodě cca 12 minut. Doba varu záleží na velikosti knedlíků, případně ji prodlužte až na 20 minut. Pokud si nejste jistí, jeden knedlík vytáhněte a nakrojte. Pokud je vevnitř uvařený, máte hotovo. Knedlík po uvaření krátce propláchneme studenou vodou a máme hotovo.
Makronutrienty
27%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 818 kJ | 5 774 kJ |
Kalorická hodnota | 196 kcal | 1 380 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,57 g
0,264 g |
60,5 g
1,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,857 SVJ | 6,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,6 g
4,28 g |
103 g
30,2 g |
Bílkoviny | 8,18 g | 57,7 g |
Sůl | 0,746 g | 5,26 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů