Nahromadilo se nám doma asi 10 patizónů. Nejraději máme patizón obalený v hrašce a osmažený. Už to ale chtělo změnu směrem k něčemu zdravějšímu
- 1h
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
2 kg |
2 kg |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 kusy |
2 kusy |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky. Patizón jsem jen nakrájela a vydlabala dužinu, mladý patizón se nemusí loupat, slupku má měkkou. Všechnu zeleninu orestujeme na oleji, přidáme vodu, bujón a necháme vařit do změknutí. Přidáme muškátový oříšek, stačí 3-4x strouhnout.
-
Poté přidáme smetanu dle chuti (já dala přibližně 3 polévkové lžíce rýžové smetany), promícháme a odstavíme z plotny. Část polévky přelijeme do mixéru a rozmixujeme na hladký krém. Rozmixovanou polévku vrátíme zpět do hrnce, promícháme a už nevaříme. Přidáme trochu citrónové šťávy, dochutíme solí a pepřem.
-
Uzený tempeh nakrájíme na kostičky, nasucho opečeme na pánvi a servírujeme již na polévku na talíři. Můžeme také přidat cokoliv zeleného na ozdobu.
Makronutrienty
65%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 161 kJ | 2 212 kJ |
Kalorická hodnota | 38,4 kcal | 529 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,06 g
2,4 g |
83,3 g
33 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,606 SVJ | 8,33 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,21 g
4,65 g |
16,6 g
64 g |
Bílkoviny | 2 g | 27,5 g |
Sůl | 0,711 g | 9,79 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů