Pokračujeme v cukrovíčku, ano perníčky už pečeme, sádláčky též, a na vanilkové rohlíčky se chystáme. Příští týden budu péct ještě jednu věc.... podkladové korpusky pro pařížské rohlíčky. Tak si pojďme připomenout recept je bez lepku a mléka
- 1h
- 30 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
pokud je směs hustá a drobivá, přidáme kousek bílku, pokud je řídká a protéká zdobícím sáčkem bez zastavení přisypeme trošku strouhanky - pozor bobtná a nasává tekutinu) záleží na tučnosti oříšků a velikosti vajíčka 1 kus |
1 kus |
Krém | |
Alsanu Bio pokojové teploty 250 g |
250 g |
2 vrchovaté pol. lžíce oříškové pomazánky bez mléka (DM drogerie) 40 g |
40 g |
rozpuštěné hořké čokolády bez mléka –hořká Carla nebo Fin Care čokoláda na vaření (Lidl) 80 g |
80 g |
Poleva | |
300 g |
300 g |
90 g |
90 g |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na statické teplot na cca 140-150°C, plechy vyložíme pečícím papírem. V misce smícháme mleté ořechy, moučkový cukr, vejce a strouhanku v polotuhé těstíčko. S těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou špičkou nebo stačí sáček s odstřiženým rohem.
-
Na plechy stříkáme jedním tahem malé rohlíčky o délce cca 4 cm a šířce 1 cm (nabydou a trochu se roztáhnou), stříkáme je tedy v rozestupech. Sušíme jako laskonky cca 15-20 minut do ruzova. Poté plechy vyndáme na mřížku a necháme zchladnout.
-
Uschováme v plechové dóze, zdobíme 7 až 5 dní před Vánocemi.
-
Připravíme si krém – všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, proto je necháme na lince už 3 hodiny před přípravou. Alsan vyšleháme s cukrem do pěny, přišleháme oříškovou pomazánku a přilejeme zchladlou rozpuštěnou čokoládu. Krém necháme ztuhnout (v lednici tak 2 hodiny) tak, aby šel nabrat silikonovou stěrkou a neztékal. Přesuneme jej do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a na oříškové korpusky stříkáme vlnky krému.
-
Rohlíčky s krémem necháme opět zchladnout (dobré je strčit na prkénku na chvíli do mrazáku NESMÍME JE NECHAT ALE ZMRZNOUT! Takto vychladlé se dobře (krémem dolů) do mírně teplé čokolády – čokoláda na zmrzlých rohlíčcích krásně rychle zatuhne.
-
Poleva: směs 300 g rozpuštěné hořké čokolády bez mléka např. Carla hořká nebo Fin Care na vaření + 90 g tuku Omega na polevy, rozpustit ve vyšším kastrůlku.
Makronutrienty
44%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 108 kJ | 726 kJ |
Kalorická hodnota | 504 kcal | 173 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
34,3 g
27,2 g |
11,8 g
9,37 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,43 SVJ | 1,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
39,5 g
14,2 g |
13,6 g
4,87 g |
Bílkoviny | 4,79 g | 1,65 g |
Sůl | 0,028 g | 0,01 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů