Panettone - italská sestřenice vánočky - bez lepku a mléka

Oli

A je to tu... panettone sestřenice naší vánočky, tak i tak? Bez lepku určitě a k tomu bez mléka a máme dvě verze z kvasnic a NEBO z kvásku tu můžete zkusit i bez vajíček. A pokud můžete místo Tuzemáku použijte Cointreau - pomerančový likér to je zase o level výše. Holky z kurzů mohou potvrdit:)

Panettone - italská sestřenice vánočky - bez lepku a mléka

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
bezlepková mouka, libovolná 300 g
bezlepková mouka, směs s kypřidlem 100 g
cukr krupice 100 g
sůl 1 špetka
marcipán 30 g
cukr vanilkový 1 kus
guma xantanová 2 lžičky
soda jedlá 0,25 lžičky
droždí sušené 7 g
pomerančová kůra 1 lžička
hřebíček mletý 0,5 lžičky
skořice mletá 0,5 lžičky
muškátový ořech mletý 1 špetka
voda vlažná 100 ml
rostlinná smetana 100 g
rum (originál tuzemský) 2 lžíce
vajíčka 1 kus
vaječný žloutek 2 kusy
máslo přepuštěné, ghí 50 g
rozinky 1 hrst
pomerančová kůra krájená 10 g
vaječný bílek 1 kus
rum (originál tuzemský) 2 lžíce
cukr krystal 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Ve velké míse si smícháme sypké ingredience s kořením, droždí přidáváme až do promíchané směsi jako poslední a promícháme jej se směsí. Tekutiny si prošleháme zvlášť v odměrce a přidáme k moučné směsi. Rukou vytvoříme mírně lepivé těsto, které necháme v zakryté míse odpočívat cca 2 hodiny v teple (např. trouba na 50 stupňů).

  2. Po vykynutí do těsta vpracujeme zchladlý rozpuštěný tuk a okapané kandované ovoce. Těsto pak plníme do formy na pannetone, uhladíme nahoře, můžeme naříznout na kříž a necháme ještě cca 30 - 40 minut odpočívat v teple překryté folií.

  3. Mezitím si roztopíme troubu na 240°C na dno trouby dáme hrnec s 1 l vody. Formu s těstem po odpočinku vkládáme do horké trouby. Je možné ještě postříkat vodou a vodu i vstříknout do trouby, aby se vytvořila pára. Pečeme 10 minut na vysokou teplotu, pak těsto potřeme bílkem s alkoholem a snížíme výkon na 200°C. Dopékáme cca 30 minut.

  4. Po upečení dáme horkou vychladnout na mřížku, opět potřeme bílkem a posypeme granulovaným cukrem. Necháme zcela vychladnout a podáváme s pomerančovým džemem nebo fíkovou marmeládou.

  5. Zabalená do alobalu na povrchu ztuhne, ale uvnitř zůstane vláčná až 5 dní.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů