Panettone - italská sestřenice vánočky - bez lepku a mléka
A je to tu... panettone sestřenice naší vánočky, tak i tak? Bez lepku určitě a k tomu bez mléka a máme dvě verze z kvasnic a NEBO z kvásku tu můžete zkusit i bez vajíček. A pokud můžete místo Tuzemáku použijte Cointreau - pomerančový likér to je zase o level výše. Holky z kurzů mohou potvrdit:)
- 3h
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
bezlepková mouka, libovolná | 300 g |
bezlepková mouka, směs s kypřidlem | 100 g |
cukr krupice | 100 g |
sůl | 1 špetka |
marcipán | 30 g |
cukr vanilkový | 1 kus |
guma xantanová | 2 lžičky |
soda jedlá | 0,25 lžičky |
droždí sušené | 7 g |
pomerančová kůra | 1 lžička |
hřebíček mletý | 0,5 lžičky |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
muškátový ořech mletý | 1 špetka |
voda vlažná | 100 ml |
rostlinná smetana | 100 g |
rum (originál tuzemský) | 2 lžíce |
vajíčka | 1 kus |
vaječný žloutek | 2 kusy |
máslo přepuštěné, ghí | 50 g |
rozinky | 1 hrst |
pomerančová kůra krájená | 10 g |
vaječný bílek | 1 kus |
rum (originál tuzemský) | 2 lžíce |
cukr krystal | 2 lžíce |
Postup přípravy
-
Ve velké míse si smícháme sypké ingredience s kořením, droždí přidáváme až do promíchané směsi jako poslední a promícháme jej se směsí. Tekutiny si prošleháme zvlášť v odměrce a přidáme k moučné směsi. Rukou vytvoříme mírně lepivé těsto, které necháme v zakryté míse odpočívat cca 2 hodiny v teple (např. trouba na 50 stupňů).
-
Po vykynutí do těsta vpracujeme zchladlý rozpuštěný tuk a okapané kandované ovoce. Těsto pak plníme do formy na pannetone, uhladíme nahoře, můžeme naříznout na kříž a necháme ještě cca 30 - 40 minut odpočívat v teple překryté folií.
-
Mezitím si roztopíme troubu na 240°C na dno trouby dáme hrnec s 1 l vody. Formu s těstem po odpočinku vkládáme do horké trouby. Je možné ještě postříkat vodou a vodu i vstříknout do trouby, aby se vytvořila pára. Pečeme 10 minut na vysokou teplotu, pak těsto potřeme bílkem s alkoholem a snížíme výkon na 200°C. Dopékáme cca 30 minut.
-
Po upečení dáme horkou vychladnout na mřížku, opět potřeme bílkem a posypeme granulovaným cukrem. Necháme zcela vychladnout a podáváme s pomerančovým džemem nebo fíkovou marmeládou.
-
Zabalená do alobalu na povrchu ztuhne, ale uvnitř zůstane vláčná až 5 dní.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů