Palak tofu a dal tadka

Soucitně.cz

Indický pokrm nabitý bílkovinami. Skládá se ze dvou směsí. Pod názvem palak tofu se skrývá tofu a špenát, pod dal tadka pak červená čočka s kořením.

Palak tofu a dal tadka

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
tofu natural 200 g
olej řepkový 1 lžíce
kořenicí směs garam masala 0,5 lžičky
římský kmín mletý, cumin 0,3 lžičky
špenát, čerstvé listy 500 g
koriandr čerstvý nať 1 svazek
sůl 1 špetka
cibule 1 kus
česnek stroužky 2 kusy
římský kmín mletý, cumin 0,5 lžičky
kořenicí směs garam masala 0,5 lžičky
kurkuma mletá 1 špetka
chilli sušené mleté 1 špetka
zázvor, čerstvý kořen 3 cm
čočka červená 1 hrnek
voda 3 hrnky
rajčata 1 kus
olej řepkový 1 lžíce
římský kmín celý, cumin 1 lžička
cibule 1 kus
česnek stroužky 2 kusy
koriandr mletý 1 lžička
kurkuma mletá 1 špetka
paprika pálivá mletá 0,5 lžičky
sůl 2 špetky
koriandr čerstvý nať 1 snítka

Postup přípravy

  1. Tofu natural nakrájíme na kostičky (1-2cm). Na pánvi rozehřejeme rostlinné máslo (olej), přidáme tofu, větší špetku garam masaly, římského kmínu, menší špetku soli a za stálého míchání zprudka smažíme několik minut, dokud tofu nezíská žlutý nádech. Poté dáme stranou na talíř pro pozdější použití.

  2. Listy čerstvého špenátu a koriandru omyjeme (stonky odstraníme), spaříme na sítu horkou vodou a necháme vychladnout. Vložíme do mixéru s trochou vody a rozmixujeme do hladka.

  3. Na pánvi rozehřejeme máslo či olej, zesklovatíme na něm 1 cibuli, 2 stroužky nakrájeného česneku, po chvíli přisypeme ½ lžičky mletého římského kmínu, ½ lžičky garam masaly, koriandr (koření), větší špetku kurkumy, menší špetku chilli, nastrouhaný zázvor (cca 3cm) a připravené tofu. Po krátkém osmažení přidáme rozmixované listy, najemno nakrájené rajče (ideálně bez slupky), osolíme a opepříme. Nakonec můžeme přidat sojkyšku či rostlinný jogurt, ale není nutné.

  4. Do menšího kastrolu vložíme hrnek červené čočky, tři hrnky vody, rajče (nejlépe spařené a zbavené slupky), přikryjeme pokličkou a dusíme minimálně půl hodiny.

  5. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a přidáme římský kmín (nejlépe celý). Jakmile kmín přestane prskat, přidáme nakrájenou cibuli, 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku a za stálého míchání smažíme dohněda (5-10 minut na středním plameni). Poté přidáme koriandr (koření), kurkumu a pálivou papriku.

  6. Po osmahnutí přidáme tuto směs k udušené čočce, osolíme, přidáme trochu čerstvého koriandru či petržele, zamícháme a prohřejeme dalších 5 minut, aby se odpařila přebytečná voda. Obě směsi podáváme s rýží natural nebo s arabským chlebem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů