Palak tofu a dal tadka
Indický pokrm nabitý bílkovinami. Skládá se ze dvou směsí. Pod názvem palak tofu se skrývá tofu a špenát, pod dal tadka pak červená čočka s kořením.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Indická
- Obědy a večeře
- Orestování
- Rostlinný původ
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
tofu natural | 200 g |
olej řepkový | 1 lžíce |
kořenicí směs garam masala | 0,5 lžičky |
římský kmín mletý, cumin | 0,3 lžičky |
špenát, čerstvé listy | 500 g |
koriandr čerstvý nať | 1 svazek |
sůl | 1 špetka |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 2 kusy |
římský kmín mletý, cumin | 0,5 lžičky |
kořenicí směs garam masala | 0,5 lžičky |
kurkuma mletá | 1 špetka |
chilli sušené mleté | 1 špetka |
zázvor, čerstvý kořen | 3 cm |
čočka červená | 1 hrnek |
voda | 3 hrnky |
rajčata | 1 kus |
olej řepkový | 1 lžíce |
římský kmín celý, cumin | 1 lžička |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 2 kusy |
koriandr mletý | 1 lžička |
kurkuma mletá | 1 špetka |
paprika pálivá mletá | 0,5 lžičky |
sůl | 2 špetky |
koriandr čerstvý nať | 1 snítka |
Postup přípravy
-
Tofu natural nakrájíme na kostičky (1-2cm). Na pánvi rozehřejeme rostlinné máslo (olej), přidáme tofu, větší špetku garam masaly, římského kmínu, menší špetku soli a za stálého míchání zprudka smažíme několik minut, dokud tofu nezíská žlutý nádech. Poté dáme stranou na talíř pro pozdější použití.
-
Listy čerstvého špenátu a koriandru omyjeme (stonky odstraníme), spaříme na sítu horkou vodou a necháme vychladnout. Vložíme do mixéru s trochou vody a rozmixujeme do hladka.
-
Na pánvi rozehřejeme máslo či olej, zesklovatíme na něm 1 cibuli, 2 stroužky nakrájeného česneku, po chvíli přisypeme ½ lžičky mletého římského kmínu, ½ lžičky garam masaly, koriandr (koření), větší špetku kurkumy, menší špetku chilli, nastrouhaný zázvor (cca 3cm) a připravené tofu. Po krátkém osmažení přidáme rozmixované listy, najemno nakrájené rajče (ideálně bez slupky), osolíme a opepříme. Nakonec můžeme přidat sojkyšku či rostlinný jogurt, ale není nutné.
-
Do menšího kastrolu vložíme hrnek červené čočky, tři hrnky vody, rajče (nejlépe spařené a zbavené slupky), přikryjeme pokličkou a dusíme minimálně půl hodiny.
-
Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a přidáme římský kmín (nejlépe celý). Jakmile kmín přestane prskat, přidáme nakrájenou cibuli, 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku a za stálého míchání smažíme dohněda (5-10 minut na středním plameni). Poté přidáme koriandr (koření), kurkumu a pálivou papriku.
-
Po osmahnutí přidáme tuto směs k udušené čočce, osolíme, přidáme trochu čerstvého koriandru či petržele, zamícháme a prohřejeme dalších 5 minut, aby se odpařila přebytečná voda. Obě směsi podáváme s rýží natural nebo s arabským chlebem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů