Ovocné kynuté knedlíky s celozrnnou moukou

Jídelní plán

Ovocné kynuté knedlíky s celozrnnou moukou 1 další fotka

Uvařte si zdravější verzi klasických kynutých knedlíků. Použijte špaldovou a celozrnnou mouku. Knedlíky jsou z kvalitních základních surovin. Dobrou chuť :)

Postup přípravy

  1. Těsto - nejprve smíchejte celozrnnou moku s vlažnou vodou (cca 30st.C), aby celozrnná mouka nasála vlhkost a nechte stranou v hrnečku. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek.

  2. Do mísy robotu dejte zbývající suroviny na těsto a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přidejte namočenou celozrnnou mouku a hněťte těsto na střední otáčky dokud nevznikne hladké lesklé a pružné těsto (cca 10 minut). Robot občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Každá mouka je trochu jiná - pokud je vzniklé těsto příliš tuhé, přidejte trochu vlažného mléka. Pokud je těsto naopak řídké, přidejte trochu špaldové mouky. Po dohnětení těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout . Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.

  3. Těsto vysypte na pomoučněný vál, rozdělte na 12ks, každý kousek rozmáčkněte na placičku, do středu dejte ovoce (borůvky) a zabalte je do těsta. Snažte se, aby vrstva těsta byla rovnoměrná a knedlíky neobsahovaly uvnitř vzduch. Knedlíky před vařením nechte ještě asi 10minut kynout na pomoučněném vále přikryté utěrkou nebo potravinářskou folií (aby neosychaly).

  4. Knedlíky vařte v páře cca 10minut. V páře uvařené knedlíky budou mít pevnější povrch. Knedlíky můžete také vařit ve vařící vodě vodě cca 5-6minut. Do vody je vkládejte tak, aby volně plavaly. V polovině vaření je otočte vařečkou. V obou případech po uvaření knedlíky propíchejte vidličkou nebo špejlí a omastěte rozpuštěným máslem.

  5. Na povrch knedlíky ozdobte tvarohem, skořicí, cukrem a rozpuštěným máslem. Pro dospělé můžete do másla přidat trochu rumu.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte