Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta podle naší maminky
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
- 50m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 ml |
500 ml |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 kusy |
3 kusy |
250 g |
250 g |
50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
Ovoce použít jen čerstvé! Lze použít i jiné ovoce dle sezony - švestky, luxusní jsou meruňky. 6 kusů |
6 kusů |
Postup přípravy
-
Mléko přivedeme k varu spolu s cukrem, máslem a solí, poté vmícháme hrubou mouku a mícháme tak dlouho, dokud se těsto neodlepí od stěn, odstavíme z plotny, chvíli necháme odstát a vychladnout a poté po jednom vmícháme žloutky.
-
Pozor nevzniká hned těsto jen hrudkovatá hmota, těsto vysypeme na pomoučený vál, poté ručně vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na stejné kousky, do každého dáme ovoce, vytvoříme knedlík.
-
Knedlíky vaříme ve vroucí vodě 3-4 minuty dokud nevyplavou, vyndáme je a pomastime olejem, aby se nepřilepily.
-
Podáváme s vyšlehaným tvarohem se smetanou, cukrem, karamelizovanou praženou strouhankou polité másle.
Makronutrienty
70%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 612 kJ | 1 355 kJ |
Kalorická hodnota | 146 kcal | 324 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22 g
5,66 g |
48,7 g
12,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,2 SVJ | 4,87 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,77 g
2,33 g |
10,6 g
5,17 g |
Bílkoviny | 4,66 g | 10,3 g |
Sůl | 0,118 g | 0,261 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů