Ostružinový koláč s ořechovo špaldovou drobenkou
Na zahradě nám touto dobou zraje spousta ostružin. Nejen, že jsou pro naše malé slečny vítaným zobáním, ale zabaví je i v kuchyni. Tento koláč je totiž tak jednoduchý, že ho zvládnou i malí mlsní pomocníci. Kardamom navíc skvěle podtrhne chuť ostružin a pro nejednoho jedlíka se stane omamným překvapením. Velkou výhodou tohoto dezertu také je, že ho (pokud nepočítám pečení) vykouzlíte jen tak mimochodem za několik minut.
- 40m
- 12 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
máslo | 125 g |
cukr třtinový | 60 g |
polohrubá mouka špaldová | 1 hrnek |
polohrubá mouka pšeničná | 1 hrnek |
vejce slepičí střední, m | 2 kusy |
mléko polotučné 1,5% tuku | 200 ml |
ořechy vlašské | 100 g |
kardamom mletý | 2 g |
sůl | 1 špetka |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
kypřící prášek do pečiva | 80 g |
ostružiny | 500 g |
Postup přípravy
-
Rozehřejeme troubu na 200°C.
-
V míse smícháme třtinový cukr, mouky, ořechy., mletý kardamom a sůl. Přidáme na kostičky pokrájené máslo a rozemneme na drobenku.
-
Odebereme 1 hrnek drobenky na později. Do zbylé hmoty důkladně zamícháme prášek do pečiva. Přidáme vejce, mléko a vanilkovou esenci. Mícháme tak dlouho, až je těsto hladké.
-
Formu vyložíme pečicím papírem a vylijeme do ní těsto. Na povrch poklademe ostružiny. Posypeme odloženou částí drobenky.
-
Koláč pečeme zhruba 30 minut, dokud povrch nezezlátne a drobenka není křupavá .
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů