Ostružinový koláč s ořechovo špaldovou drobenkou

JaniXka

Na zahradě nám touto dobou zraje spousta ostružin. Nejen, že jsou pro naše malé slečny vítaným zobáním, ale zabaví je i v kuchyni. Tento koláč je totiž tak jednoduchý, že ho zvládnou i malí mlsní pomocníci. Kardamom navíc skvěle podtrhne chuť ostružin a pro nejednoho jedlíka se stane omamným překvapením. Velkou výhodou tohoto dezertu také je, že ho (pokud nepočítám pečení) vykouzlíte jen tak mimochodem za několik minut.

Ostružinový koláč s ořechovo špaldovou drobenkou

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
máslo 125 g
cukr třtinový 60 g
polohrubá mouka špaldová 1 hrnek
polohrubá mouka pšeničná 1 hrnek
vejce slepičí střední, m 2 kusy
mléko polotučné 1,5% tuku 200 ml
ořechy vlašské 100 g
kardamom mletý 2 g
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 lžička
kypřící prášek do pečiva 80 g
ostružiny 500 g

Postup přípravy

  1. Rozehřejeme troubu na 200°C.

  2. V míse smícháme třtinový cukr, mouky, ořechy., mletý kardamom a sůl. Přidáme na kostičky pokrájené máslo a rozemneme na drobenku.

  3. Odebereme 1 hrnek drobenky na později. Do zbylé hmoty důkladně zamícháme prášek do pečiva. Přidáme vejce, mléko a vanilkovou esenci. Mícháme tak dlouho, až je těsto hladké.

  4. Formu vyložíme pečicím papírem a vylijeme do ní těsto. Na povrch poklademe ostružiny. Posypeme odloženou částí drobenky.

  5. Koláč pečeme zhruba 30 minut, dokud povrch nezezlátne a drobenka není křupavá .

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů