Na zahradě nám touto dobou zraje spousta ostružin. Nejen, že jsou pro naše malé slečny vítaným zobáním, ale zabaví je i v kuchyni. Tento koláč je totiž tak jednoduchý, že ho zvládnou i malí mlsní pomocníci. Kardamom navíc skvěle podtrhne chuť ostružin a pro nejednoho jedlíka se stane omamným překvapením.
Velkou výhodou tohoto dezertu také je, že ho (pokud nepočítám pečení) vykouzlíte jen tak mimochodem za několik minut.
- 40m
- 12 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
125 g |
125 g |
60 g |
60 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
2 kusy |
2 kusy |
200 ml |
200 ml |
100 g |
100 g |
2 g |
2 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
80 g |
80 g |
500 g |
500 g |
Postup přípravy
-
Rozehřejeme troubu na 200°C.
-
V míse smícháme třtinový cukr, mouky, ořechy., mletý kardamom a sůl.
Přidáme na kostičky pokrájené máslo a rozemneme na drobenku.
-
Odebereme 1 hrnek drobenky na později. Do zbylé hmoty důkladně zamícháme prášek do pečiva. Přidáme vejce, mléko a vanilkovou esenci. Mícháme tak dlouho, až je těsto hladké.
-
Formu vyložíme pečicím papírem a vylijeme do ní těsto. Na povrch poklademe ostružiny. Posypeme odloženou částí drobenky.
-
Koláč pečeme zhruba 30 minut, dokud povrch nezezlátne a drobenka není křupavá .
Makronutrienty
61%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 024 kJ | 1 259 kJ |
Kalorická hodnota | 245 kcal | 301 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,7 g
5,05 g |
35,3 g
6,21 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,87 SVJ | 3,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,7 g
5,15 g |
15,7 g
6,34 g |
Bílkoviny | 5,46 g | 6,72 g |
Sůl | 1,72 g | 2,12 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů