Ostružinový dortík, který chutná všem

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Ostružinový dortík, který chutná všem 1 další fotka

Tento dezert je u nás tak oblíbený, že jej musím několikrát do roka upéct. Někdy jako řezy na plech, tentokrát jako dortík pro moji tchýni k narozeninám. Snad zachutná i vám.

Postup přípravy

  1. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky, cukr, med a máslo vyšlehejte, přidejte tvaroh a dobře zapracujte. Vmíchejte mouku smíchanou s prdopeč a nakonec opatrně zapracujte sníh.

  2. Dejte do dortové formy (já použila s průměrem 25 cm) vyložené na dně pečicím papírem a upečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 25 minut (zkuste špejlí).

  3. Poté vyjměte a nechejte zcela vychladnout.

  4. Mražené ovoce (já tentokrát použila ostružiny) nechte trošku povolit kvůli lepšímu mixování, poté je rozmizujte na výkonném mixéru a smíchejte dohromady s jogurtem. Pokud se vám tu a tam objeví větší kus ovoce, vůbec to nevadí. Oslaďte dle chuti. Jakmile máte ovocný základ připraven, vrhněte se na želatinu. Tu připravte tak, že přivedete k varu 150 ml vody, do níž pak želatinu dobře zamíchejte. Přelijte do ovocného základu a přitom opět dobře míchejte. Ve studeném základě má želatina tendenci rychle tuhnout, takže pracujte opravdu rychle.

    Mražené ovoce (já tentokrát použila ostružiny) nechte trošku povolit kvůli lepšímu mixování, poté je rozmizujte na výkonném mixéru a smíchejte dohromady s jogurtem. Pokud se vám tu a tam objeví větší kus ovoce, vůbec to nevadí. Oslaďte dle chuti. Jakmile máte ovocný základ připraven, vrhněte se na želatinu. Tu připravte tak, že přivedete k varu 150 ml vody, do níž pak želatinu dobře zamíchejte. Přelijte do ovocného základu a přitom opět dobře míchejte. Ve studeném základě má želatina tendenci rychle tuhnout, takže pracujte opravdu rychle.
  5. Jakmile promícháte, šup s tím na vychladlý korpus, který je stále v dortové formě. Ovocnou vrstvu rovnoměrně rozetřete (jde to v podstatě samo) a nechte dobře zatuhnout (ale to jde opravdu rychle).

  6. Nakonec si připravte polevu. Může být samozřejmě podle vašeho oblíbeného receptu, já dělám ráda z čokoládových peciček (hořkých), které rozpustím ve vodní lázni s máslem (množstí záleží na celkové konzistenci, čokoláda by se měla krásně s máslem propojit, být hladká, krémová, ale ne úplně řídká). Pokud byste s máslem přestřelili, klidně přisypte trošku čokolády. Polevu neustále míchejte. Jakmile se ingredience propojí, míchejte, aby nebyla příliš horká. Před nalitím na ovocnou vrstvu doporučuji korpus obříznout od okrajů formy, poleva se po zatuhnutí prakticky odloupne sama). Doporučuji nelít polevu na příliš vychlazenou ovocnou vrstvu, nechejte ji cca půl hodiny před tím v pokojové teplotě, aby ovocná vrstva nebyla příliš studená, poleva by rychle tuhla a špatně by se rozlévala). Nahýbáním formy docílíte rovnoměrného rozlití.

    Nakonec si připravte polevu. Může být samozřejmě podle vašeho oblíbeného receptu, já dělám ráda z čokoládových peciček (hořkých), které rozpustím ve vodní lázni s máslem (množstí záleží na celkové konzistenci, čokoláda by se měla krásně s máslem propojit, být hladká, krémová, ale ne úplně řídká). Pokud byste s máslem přestřelili, klidně přisypte trošku čokolády. Polevu neustále míchejte. Jakmile se ingredience propojí, míchejte, aby nebyla příliš horká. Před nalitím na ovocnou vrstvu doporučuji korpus obříznout od okrajů formy, poleva se po zatuhnutí prakticky odloupne sama). Doporučuji nelít polevu na příliš vychlazenou ovocnou vrstvu, nechejte ji cca půl hodiny před tím v pokojové teplotě, aby ovocná vrstva nebyla příliš studená, poleva by rychle tuhla a špatně by se rozlévala). Nahýbáním formy docílíte rovnoměrného rozlití.
  7. Nechejte vše dobře zatuhnout v lednici. Před servírováním opatrně obřežte okraje, je-li to ještě potřeba, vyjměte dortík z formy a sloupněte pečicí papír.

    Nechejte vše dobře zatuhnout v lednici. Před servírováním opatrně obřežte okraje, je-li to ještě potřeba, vyjměte dortík z formy a sloupněte pečicí papír.
  8. Nazdobte dle představ – já doporučuji kopečky šlehačky, ovoce a mátu.

    Řežte nahřátým nožem, aby poleva příliš nepraskala. Dobrou chuť.

    Nazdobte dle představ – já doporučuji kopečky šlehačky, ovoce a mátu.
Řežte nahřátým nožem, aby poleva příliš nepraskala. Dobrou chuť.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte