Ostružinový dort

Dagmar Kazdová

Ostružinový dort

Suroviny pro 16 osob

Čeho Kolik
vajíčka 3 kusy
cukr krupice 90 g
olej řepkový 2 lžíce
polohrubá mouka 75 g
kypřící prášek do pečiva 1 lžička
tvaroh měkký tučný 250 g
zakysaná smetana 200 g
smetana ke šlehání, šlehačka 400 g
ostružiny 300 g
cukr moučka 2 lžíce
želatinový ztužovač 20 g
čokoláda hořká na vaření 50 g
želé cukrárenské červené 5 g
smetana ke šlehání, šlehačka 1 kus
ztužovač šlehačky 10 g
ostružiny 16 kusů
máta čerstvá 32 lístků

Postup přípravy

  1. Celá vejce ušlehejte s cukrem do pěny, pomalu zašlehejte olej, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 22 cm. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte.

  2. Po vychladnutí rozepněte formu, piškot překlopte na tác. Na kruhovou základnu dejte potravinářskou fólii tak, aby přesahovala do všech stran (lépe se pak bude hotový dort přemisťovat na servírovací tác), boky formy obalte také fólií a opět připněte na kruhovou základnu. Do takto upravené formy vložte upečený piškot.

  3. Ostružiny nasypte do kastrůlku, přidejte asi 50 ml vody a povařte za stálého míchání cca 10 minut. Potom je propasírujte přes husté síto a nechte vychladnout.

  4. Smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou, přidejte ostružiny a ušlehanou šlehačku. Vše přislaďte moučkovým cukrem podle chuti.

  5. Oba ztužovače za studena vysypte do misky, přilijte k nim 100 ml vody (v návodu je víc, ale 100 ml stačí) a ručně metličkou intenzivně promíchejte . Vmíchejte rychle 2- 3 lžíce náplně a hned důkladně zašlehejte šlehačem do smetanové masy. Náplň vylijte na korpus do formy. Dejte ztuhnout do chladna alespoň na 2 hodiny.

  6. Podle návodu na sáčku uvařte želatinu a vylijte ji na náplň. Vložte opět do lednice asi na půl hodiny. Po ztuhnutí želatiny ozdobte dort ušlehanou šlehačkou a ovocem. Dort podávejte vychlazený.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů