Ossobuco se šťouchaným celerem - LC
Ossobuco jsem dělal poprvé a netušil jsem proč to všichni tak vyzdvihují, je to jenom kližka, ale jak jsem se mýlil. Něco tak úžasného a vynikajícího jsem dlouho nejedl. Bál jsem se rajčat v omáčce, na začátku to chutnalo jako rajská, ale po uvaření omáčka, kterou jsem vůbec nečekal. BOMBA. I když to může vypadat jako guláš, nechutná to jako guláš. Kdo to zná, jistě mi dá za pravdu. Luxusní jídlo uvařil a skvěle popsal Jozef Kabát, děkujeme :)
- 6h
- 4 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Evropská
- Lchf, low carb
- Mixér
- Obědy a večeře
- Orestování
- Oslava
- Pečení
- Pomalý hrnec
- Primal
- Vaříme ze základu
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí kližka s kostí | 1 000 g |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 2 špetky |
mouka lněná | 1 lžíce |
olivový olej | 1 lžíce |
máslo čerstvé | 1 lžíce |
cibule červená | 2 kusy |
česnek stroužky | 4 kusy |
ryzlink rýnský, bílé víno | 200 g |
rajčata sterilovaná | 400 g |
vývar masový domácí | 400 ml |
sůl | 1 špetka |
pepř černý mletý | 1 špetka |
rozmarýn sušený | 1 g |
celer | 2 kusy |
sůl | 2 špetky |
pepř černý mletý | 2 špetky |
kurkuma mletá | 1 špetka |
olivový olej | 1 lžička |
cibule | 1 kus |
vepřové sádlo | 1 lžička |
pažitka nať čerstvá | 1 lžíce |
sůl | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Maso je hovězí kližka s kostí z mladého býka. Plátek je dost vysoký a jen jsem nasolil, opepřil a lehce posypal lněnou moukou (koupil jsem 2 kusy dohromady 1 kg). Na olivovém oleji zprudka opekl, zatáhl maso. Maso jsem vyndal.
-
Na pánev po masu jsem k výpeku přidal kousek másla a začal jsem pomalu smažit 2 středně veliké červené cibule nakrájené na kostičky, ani nahrubo, ani najemno, zlatá střední cesta. Když byla cibulka měkká, přidal jsem 4 stroužky podrceného česneku a chvilku restoval. Potom jsem přidal 2 dl suchého bílého vína (dal jsem Ryzlink rýnský, příjemné a aromatické) a nechal redukovat pár minut, aby se vypařil alkohol.
-
Přidal jsem rozmixovaná zavařená rajčata (400 g) a 0,4 l vývaru. Osolil, opepřil a přidal nasekaný sušený rozmarýn. Vše jsem přelil do pomalého hrnce, přidal maso a dusil 4 hodiny na 90 °C a 1 hodinu na 100 °C. Maso jsem vyndal, rozpadalo se.
-
Omáčku jsem přelil do vysoké pánve a lehce zredukoval, aby nebyla tak řídká. Celer jsem už dělal, jen se upeče v troubě, osolený, opepřený, posypaný lehce kurkumou a zakápnutý malinko olejem (šel by i uvařit), lehce se našťouchá (já dělám opatrně tyčákem), přidá se zesklovatělá cibulka a čerstvá pažitka, sůl.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů