Ossobuco se šťouchaným celerem - LC

Ossobuco se šťouchaným celerem - LC

Ossobuco jsem dělal poprvé a netušil jsem proč to všichni tak vyzdvihují, je to jenom kližka, ale jak jsem se mýlil. Něco tak úžasného a vynikajícího jsem dlouho nejedl. Bál jsem se rajčat v omáčce, na začátku to chutnalo jako rajská, ale po uvaření omáčka, kterou jsem vůbec nečekal. BOMBA. I když to může vypadat jako guláš, nechutná to jako guláš. Kdo to zná, jistě mi dá za pravdu.

Luxusní jídlo uvařil a skvěle popsal Jozef Kabát, děkujeme :)

Postup přípravy

  1. Maso je hovězí kližka s kostí z mladého býka. Plátek je dost vysoký a jen jsem nasolil, opepřil a lehce posypal lněnou moukou (koupil jsem 2 kusy dohromady 1 kg). Na olivovém oleji zprudka opekl, zatáhl maso. Maso jsem vyndal.

  2. Na pánev po masu jsem k výpeku přidal kousek másla a začal jsem pomalu smažit 2 středně veliké červené cibule nakrájené na kostičky, ani nahrubo, ani najemno, zlatá střední cesta. Když byla cibulka měkká, přidal jsem 4 stroužky podrceného česneku a chvilku restoval. Potom jsem přidal 2 dl suchého bílého vína (dal jsem Ryzlink rýnský, příjemné a aromatické) a nechal redukovat pár minut, aby se vypařil alkohol.

  3. Přidal jsem rozmixovaná zavařená rajčata (400 g) a 0,4 l vývaru. Osolil, opepřil a přidal nasekaný sušený rozmarýn. Vše jsem přelil do pomalého hrnce, přidal maso a dusil 4 hodiny na 90 °C a 1 hodinu na 100 °C. Maso jsem vyndal, rozpadalo se.

  4. Omáčku jsem přelil do vysoké pánve a lehce zredukoval, aby nebyla tak řídká.

    Celer jsem už dělal, jen se upeče v troubě, osolený, opepřený, posypaný lehce kurkumou a zakápnutý malinko olejem (šel by i uvařit), lehce se našťouchá (já dělám opatrně tyčákem), přidá se zesklovatělá cibulka a čerstvá pažitka, sůl.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte