Ossobuco jsem dělal poprvé a netušil jsem proč to všichni tak vyzdvihují, je to jenom kližka, ale jak jsem se mýlil. Něco tak úžasného a vynikajícího jsem dlouho nejedl. Bál jsem se rajčat v omáčce, na začátku to chutnalo jako rajská, ale po uvaření omáčka, kterou jsem vůbec nečekal. BOMBA. I když to může vypadat jako guláš, nechutná to jako guláš. Kdo to zná, jistě mi dá za pravdu.
Luxusní jídlo uvařil a skvěle popsal Jozef Kabát, děkujeme :)
- 6h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
200 g |
200 g |
400 g |
400 g |
400 ml |
400 ml |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 g |
1 g |
Celer | |
2 kusy |
2 kusy |
2 špetky |
2 špetky |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Maso je hovězí kližka s kostí z mladého býka. Plátek je dost vysoký a jen jsem nasolil, opepřil a lehce posypal lněnou moukou (koupil jsem 2 kusy dohromady 1 kg). Na olivovém oleji zprudka opekl, zatáhl maso. Maso jsem vyndal.
-
Na pánev po masu jsem k výpeku přidal kousek másla a začal jsem pomalu smažit 2 středně veliké červené cibule nakrájené na kostičky, ani nahrubo, ani najemno, zlatá střední cesta. Když byla cibulka měkká, přidal jsem 4 stroužky podrceného česneku a chvilku restoval. Potom jsem přidal 2 dl suchého bílého vína (dal jsem Ryzlink rýnský, příjemné a aromatické) a nechal redukovat pár minut, aby se vypařil alkohol.
-
Přidal jsem rozmixovaná zavařená rajčata (400 g) a 0,4 l vývaru. Osolil, opepřil a přidal nasekaný sušený rozmarýn. Vše jsem přelil do pomalého hrnce, přidal maso a dusil 4 hodiny na 90 °C a 1 hodinu na 100 °C. Maso jsem vyndal, rozpadalo se.
-
Omáčku jsem přelil do vysoké pánve a lehce zredukoval, aby nebyla tak řídká.
Celer jsem už dělal, jen se upeče v troubě, osolený, opepřený, posypaný lehce kurkumou a zakápnutý malinko olejem (šel by i uvařit), lehce se našťouchá (já dělám opatrně tyčákem), přidá se zesklovatělá cibulka a čerstvá pažitka, sůl.
Makronutrienty
37%
48%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 293 kJ | 1 984 kJ |
Kalorická hodnota | 70 kcal | 474 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,23 g
0,921 g |
35,4 g
6,24 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,523 SVJ | 3,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,22 g
0,793 g |
15 g
5,37 g |
Bílkoviny | 6,76 g | 45,8 g |
Sůl | 0,444 g | 3,01 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů